sültFoto: Jaan Heinmaa
Veiseliha retseptid
19. detsember 2011, 06:54

Sült

Eesti sült on ainulaadne roog, mis väliselt sarnaneb teiste rahvaste lihatarretisega, kuid valmib sellest täiesti erineval moel. Vanasti keedeti sülti vaid jõuluks, hiljem on seda hakatud sööma aastaringselt kas külma suupistena või lõunaroaks koos kuumade kartulitega.

Kogus: ühele

Koostisosad
2.5 kg kondine sea- ja vasikaliha (koot, jalad, pea)
2 tk Sibul
2 tk Porgand
10 tera Must pipar
5 tera Vürts
3 lehte Loorber
1 sl Sool
SOOVI KORRAL
Konservherned

Valmistamine
Pane pestud liha külma vette, lase kiiresti keema tõusta ja paar minutit ägedalt keeda. Kalla vesi ära, pese liha ja keedunõu vahust puhtaks. Säti lihatükid tihedalt keedunõusse ning kalla üle keeva veega, mis katab liha vaid paari sentimeetri jagu. Keeda 3–4 tundi, kuni liha luudelt lahti tuleb. Selge kallerdise saamiseks peaks keeduvesi ainult nõrgalt liikuma, ägedam keemine muudab süldi häguseks. Porgandid, sibulad ja sool lisa umbes tunni aja pärast, vürtsid 10 minutit enne keetmise lõppu. Tõsta liha vahukulbiga välja jahtuma, lõika väikesteks tükkideks. Kurna keeduleem ja pane koos lihaga potti. Maitsesta vedelik tugevalt soolaga, kuna jahtudes maitse nõrgeneb. Pane külma veega loputatud vormide põhja porgandiviil ja soovi korral konservherneid, seejärel lao lihatükid ning kalla peale leem. Lase külmkapis tarduda.
Kindlasti on laual ka kange sinep, marineeritud mädarõigas ja sobivalt lahjaks tembitud äädikas, millega iga sööja oma portsjoni suupäraseks teeb.