FocacciaFoto: Ajakirjade Kirjastus
Itaalia köök
18. november 2008, 08:44

Focaccia

Focaccia on maitsev sai itaallaste toidulaualt, seda küpsetatakse erinevatel viisidel – klassikaliselt nagu plaadisaia, aga ka piklike pätsidena nagu baquette’e.

Kogus: ühele
Valmistusaeg:
Ettevalmistusteks 15 minutit + kerkimisaeg + küpsetamiseks 12–15 minutit

Koostisosad
11 -12 dl nisujahu
50 g Presspärm
5 dl Vesi
0.5 dl Oliiviõli
1 küüs Küüslauk
2 tl Sool
PEALE
Oliiviõli
1.5 dl Mustad ratasteks lõigatud kivideta oliivid
150 g Feta juustu kuubikud
Rosmariinioksi või muid värskeid ürte

Valmistamine
1. Pudenda pärm kaussi. Lisa veidi soojendatud vett (37 °C) ja lahusta selles pärm, seejärel kalla juurde ülejäänud vesi. Sega hulka oliiviõli, pressitud küüslauguküüs ja sool.
2. Lisa jahu ning sõtku ühtlaseks ja läikivaks tainaks.
3. Kata kauss toidukilega ja lase tainal kerkida 30 minutit.
4. Tõsta kerkinud tainas jahuga ülepuistatud töölauale, sõtku läbi ning rulli 30 x 40 cm suuruseks plaadiks (või nii suureks, kui suur ahjuplaat sul on). Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vajadusel rulli veel, et plaat oleks kaetud.
5. Pintselda sai oliiviõliga ning torka fetajuustukuubikud, oliivirõngad ja värsked ürdid kas korrapäraselt või korrapäratult tainasse. Lase kerkida 30 minutit köögirätiku all.
6. Küpseta 200 °C-ni eelsoojendatud ahju keskosas 12–15 minutit ehk kuni sai on saanud kuldpruuni värvi.
Kogustest valmib 1 plaadisai (30 x 40 cm). Soovi korral võid ürdid ja oliivid ka pärast eelkergitamist tainasse segada. Kui otsustad selle variandi kasuks, sõtku tainast vaid seni, kuni lisandid on segunenud.