Martsipani-õuna tarteFoto: Eva Palu
Kiudainerikkad toidud
16. veebruar 2010, 09:21

Martsipani-õuna tarte

Martsipan lisab koogile hõrgu maitse, õunaviilud saavad efektse välimuse šokolaadi abiga. Valmista martsipan ise (jahvatatud mandlitest, tuhksuhkrust ja munavalgest) või vali kaupluseletilt selline toode, milles on mandleid vähemalt 60-70% (näiteks Saksa päritolu martsipanid).

Koostisosad
2.5 dl jahu
100 g või
75 g Martsipan
2 sl suhkur
2 sl külm vesi
TÄIDIS
75 g Martsipan
75 g või
2 sl suhkur
2 tk muna
2 -3 tk õun
50 g mandlitükkidega šokolaad, nät. Geiša
2 sl Mandlilaastud

Valmistamine
Riivi martsipan. See õnnestub paremini kui martsipan on külmkapi-külm. Lisa külmad võitükid ning haki need jahu ja suhkru sisse. Lisa vesi ja sõtku kiirelt tainaks. Pane pooleks tunniks külmkappi tahenema. Suru 24 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja servadele ning küpseta 200-kraadises ahjus ca 8-10 minutit, kuniks servad on kergelt pruunikad.
Hõõru toasoe või suhkru ja martsipaniga segamini. Sõltuvalt martsipanist võib see olla päris raske, võimalusel võta appi köögikombain, ja päris segamini martsipani ehk ei õnnestugi saada. Sellest ei ole midagi, sest martsipan sulab küpsetamisel kenasti täidise sisse. Lisa munad ja sega ühtlaseks massiks. Koori õunad ja viiluta.
Kalla täidise segu eelküpsetatud koogipõhjale ja kata õunaviiludega. Küpseta 170-kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuniks täidise segu on hüübinud. Jahuta kook. Sulata šokolaad ja pintselda õunaviilud sellega üle. Raputa peale mandlilaastude puru.