Mahlane BBQ-karbonaad mustika-küüslaugumarinaadis Foto: Jane Tuha
Sealiha retseptid
1. juuni 2010, 10:11

Mahlane BBQ-karbonaad mustika-küüslaugumarinaadis

Kodukokk 2010 finalisti võistlusretsept

Kogus: neljale

Koostisosad
LIHA
800 g seakaelakarbonaad
MARINAAD
1 purk Salvesti mustikamehu (lastetoidu letist)
Santa Maria grillli Allround
sool, pipar
SALAT
250 g Kirsstomatid
pikk kurk
1 tk Jääkapsas
1 tk sibul
veerand sidrunit
3 spl viinamarjaseemneõli
0.5 tl suhkur
sool, pipar
ADŽIKA
4 küünt Küüslauk
1 tk väiksem punane paprika
1 tk väiksem varsseller koos lehtedega
100 g värske punane tšillipipar koos seemnetega
1.5 dl Värske hakitud koriander
2 dl hakitud värske till
0.3 dl Punase veini äädikas
sool

Valmistamine
Liha1. haki küüslauk peeneks 2. sega grillõli ja mustikamehu, maitse peaks olema vahekorras, et oleks tunda mustika maitset ja, et grilliõli maitse oluliselt ei domineeriks, aga oleks tunda. 3. lõika lihast umbes 2 cm paksused viilud. 4. lao kihiti: liha, sool, pipar, küüslauk, mehu ja grilliõli segu. Kui segu järgi jääb, siis vala umbes nii palju peale, et liha täielikult ära kataks. Enne grillimist lase lihal umbes tund seista toasoojas, et grillile pannes ei oleks liha temperatuuri muutus väga suur.Liha keera grillil ainult ühe korra. Kui grillitava poole peale on tekkinud ilus pruun kiht, siis võid liha keerata- mõlemalt poolt umbes 8 minutit. Selle jaoks peaks olema süsi parajalt kuum, muidu liha ainult kuivab. Pärast küpsemist pane liha fooliumisse (läikiv külg liha poole) ja lase järelküpseda umbes 10-15 minutit. Kui sa seda teed, siis võid seda mehu ja grilliõli segu ka natuke juurde lisada.Salat1. rebi jääkapsas tükkideks 2. lõika kirsstomatid pooleks 3. tükelda kurk parajateks viiludeks 3. lõika sibul rõngasteks 4. sega väikeses kausis viinamarjaseemneõli sidrunist pigistatud mahla ja suhkruga 5. sega jääkapsas, kirsstomatid, kurk, sibul ja õlisegu. 6. peale taldrikule serveerimist raputa salatile peale soola ja pipart vastavalt maitseleAdžika1. peenesta küüslauk kergelt köögikombainis 2. lisa tšillipipar, paprika ja hakitud maitseroheline- haki köögikombainis peeneks 3. kalla segu kaussi ning lisa äädikas ja sool 4. kata toidukilega ja lase enne purki panemist üle öö seista. 5. tõsta purki ja säilita külmikus - adžika on parim peale mõne päeva seismist :)Grilli ettevalmistus ja süsiLiha valmistasin BBQ söegrillil. Esmalt panin lahtise kaanega grillis lehtpuu grillsüsi ühes suures hunnikus põlema ja kui söed olid punased ja hõõgusid, siis ajasin hunniku laiali. Kui söed olid grillimiseks valmis, siis pintseldasin resti üle toiduõliga, et liha kinni ei jääks. Seejärel panin liha grillile ja sulgesin kaane.