Itaalia köök

Bologna lihakastmega lasanje 

Toidutare, 17. veebruar 2006, 16:15
Lasanje on kuulus Itaalia toit, mille valmistamiseks kasutatakse spetsiaalseid lasanjeplaate. Variante lasanje tegemiseks on mitmeid, kuid täna tasuks proobida just sellist.


Põhikoostisained:
250 g lasanjeplaate
1 dl riivjuustu
1 sl külma võid
Bologna lihakaste:
4 sl õli
1 sibul
1 küüslauguküüs
4 viilu peekonit
1 porgand
1 sellerivars
600 g veisehakkliha
soola, jämedalt jahvatatud pipart 
2  dl piima
näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit
3 sl tomatipastat
400 g purustatud tomatit
Valge kaste:
3 sl võid
3 sl jahu
6 dl piima
soola
musta pipart
muskaatpähklit

Selleks, et argipäevaõhtul toidu kiiresti valmis saaks, võiks kaste valmistada juba eelmise päeva õhtul teisi toite tehes.
Võta suuremat sorti pann või pott. Pruunista peenestatud köögiviljad ja peekon kuumas õlis, tõsta vahukulbi abil pannilt ära, siis jääb hakkliha praadimiseks rohkem ruumi. Olenavalt praadimise nõu suurusest, prae hakkliha kas ühes või kahes jaos.
Kalla kõik ained paksupõhjalisse anumasse.
Lisa piim ja muskaat, maitse järgi soola ja musta pipart.
Keeda väikesel kuumusel, kuni piim on imbunud praetud hakklihasse.
Sega hulka tomatihoidis ja -pasta ning hauta kaane all.Kastmesse peab jääma piisavalt vedelikku, võimaldamaks lasanjeplaadikeste paisumist küpsemisel. Vajadusel lisa veel vedelikku. Lasanje õnnetsumine sõltub kastme piisavast olemasolust.
Vahepeal valmista valge põhikaste.
Sulata või paksupõhjalises kastrulis, raputa juurde jahu ning kuumuta segades 2-3 minutit. Katsu vältida tükke.
Lisa peene nirena piim, kastet samal ajal vispliga kloppides.
Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga.
Kuumuta väga väikesel tulel veel 5-7 minutit, aeg-ajalt põhjast liigutades.
Kata pikliku ahjuvormi põhi lihakastme kihiga.
Hoia lasanjeplaate ükshaaval mõni sekund soojas vees, lao siis väikese ülekattega kastme peale.
Kata plaadid lihakastme, seejärel valge kastmega.
Jäta kõige pealmiseks kihiks valge kaste.
Raputa roog üle riivjuustu ja võitükikestega ning küpseta 225 °C ahju keskosas 30 minutit.
Võta vorm ahjust, aseta puust lõikelauale, kata fooliumiga ning lase enne serveerimist 15 minutit järelvalmida.
Serveeri toorsalatiga.
 
 

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee