Prantsuse köök
25. mai 2006, 10:27

Quiche Lorraine

Klassikaline lahtine pirukas, mille valmistamiseks on palju erinevaid mooduseid.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
TAINAS
0.5 tl Sool
4.5 dl Nisujahu
125 g Magedat võid
0.75 dl Jääkülma vett
TÄIDIS
3 tk Kanamuna
2.5 dl Vahukoor
2.5 dl Kohvikoor
0.5 tl Sool
Must pipar
0.5 tl Jahvatatud muskaatpähklit
150 g Peekon

Valmistamine
Alusta taina valmistamisest. Sega jahu ja sool omavahel, lisa väikesteks tükkideks lõigatud külm või. Taina segamiseks kasuta tavalist nn hakkimise tehnikat või tee seda miksriga kaasasolevate tainakonksude abil. Lisa taina hulka jäävett supilusika kaupa ja sega see hoolikalt tainasse. Ära sõtku tainast liiga palju, sest vastasel korral muutub see liiga sitkeks. Vormi tainast pallike ja aseta kilekotti pakituna külmikusse. Lase tainal külmikus seista 25-30 minutit. Pane ahi eelsoojenema 225 kraadi juurde.Rulli kergelt jahusel laual tainas ümmarguseks plaadiks (Ø 25 cm, paksus ½ cm). Tõsta tainas ettevaatlikult rulli ümber kerituna pirukavormi (Ø 23 cm). Suru tainas vormi ja jälgi, et servad oleksid korralikult kaetud. Kui taina servad ulatuvad üle vormi serva, lõika üleliigne tainas ära. Aseta taina peale foolium (sellise arvestusega, et foolium kataks kogu tainast ja servad oleks üle) ning selle peale kuivatatud herned või oad. Tainale asetatud raskus aitab hoida selle vormi. Küpseta tainapõhja ahju keskosas umbes 12-15 minutit või kuni tainas on muutunud kõvemaks, kuid mitte niipalju, et tainas muudaks värvi. Tõsta foolium ja kuivained taina põhjalt ära ning jätka põhja küpsetamist veel umbes 5 minutit või senikaua, kuni see omandab pisut värvi. Keera ahju temperatuur 200 kraadi juurde. Löö kaussi kanamunad ja vispelda need kahvliga kergelt läbi. Lisa koored, sool, pipar ja muskaatpähkel. Sega ühtlaseks massiks. Lõika peekon väikesteks tükkideks ja jaga need ühtlaselt tainapõhjale. Kalla peale muna-kooresegu. Tõsta pirukas uuesti ahju keskmisele kõrgusele ja küpseta umbes 25-30 minutit veel või senikaua kuni täidis on hüübinud ja omandanud kauni värvi. Enne serveerimist lase pirukal 15 järelvalmida. Serveeri koos rohelise salatiga. PS! Piruka täidiseid võid ümber kombineerida ja asendada. Peekoni võid asendada keedusingiga, seentega või köögiviljadega. Suure piruka asemel võid küpsetada mitmeid väikesi (antud kogusest saad 4-6 väiksemat pirukat).