Itaalia köök
7. jaanuar 2008, 20:35

Tomatirisotto

Itaalia köögi üks parimaid ja lihtsamaid toite - risotto - maitseb hästi ka eestlastele. Võimalusel valmista risotto spetsiaalsest risotoriisist (nt Carnaoli või Arborio).

Kogus: ühele
Valmistusaeg: 20-40 min
Ettevalmistusaeg 10 minutitHautamiseks 30 minutit

Koostisosad
2 tk Tomat
12.5 g või
0.25 sl oliivõli
2 t väiksem šalottsibul
0.5 tk või tavaline sibul
0.5 küünt Küüslauk
0.75 dl risotoriis (nt Carnaoli või Arborio)
0.1875 dl valge poolkuiv vein
2.5 dl köögiviljapuljong
25 g Parmesan v. muu kõva juust
0.25 peotäit Basiilik (värske)
sool
Must pipar
serveerimiseks riivitud parmesan v. muu kõva juusti juust

Valmistamine
Tee tomatitele ristlõige ja kasta korraks kuuma vette. Nõruta, koori, lõika neljaks ning eemalda seemned. Lõika viljaliha väiksemateks tükkideks. Sulata kastrulis või ja lisa õli. Lisa hakitud sibulad ning jätka kuumutamist, kuid ära pruunista. Lisa hakitud küüslauguküüned. Sega juurde riis ja kuumuta pidevalt segades 1 minut. Lisa valge vein ning sega, kuni vein imbub riisi sisse. Vala paar detsiliitrit kuuma puljongit riisi hulka ja sega läbi. Lisa iga 10 minuti järel uus kogus kuuma puljongit ning sega hulka tomatid. Jätka kuumutamist, kuni puljong saab otsa. Viimase puljongikogusega lisa riivitud parmesan, hakitud basiilik, sool ja must pipar. Tõsta tulelt, kata kaanega ning lase paar minutit seista. Serveerimisel puista roog üle riivitud parmesani juustuga.