Küpsetised
10. oktoober 2005, 19:59

Porru-seenepirukas II

Porru-seene täidisega pärmitainapirukas.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
25 g pärm
2 dl leige vesi
0.5 tl sool
2 kuni 3 sl õli
1 tk muna
7 kuni 8 dl nisujahu
0.5 portsjonit *porru-seeneroog
2 sl tomatipasta
1 küüs Küüslauk
1 dl riivitud tugevamaitseline juust
1 tk *muna
meresool või seesamiseemned

Valmistamine
Murenda pärm tainakaussi, lisa vesi ja lahusta pärm vees. Lisa sool, õli, lahtiklopitud muna ja suurem osa jahust. Sõtku tainas ühtlaseks ning pane pooleks tunniks sooja kohta rätiku alla kerkima. Sega omavahel täidise koostisosad ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Sõtku kerkinud tainast hoolikalt ning rulli sellest 30 x 40 cm suurune õhuke ristkülik. Aseta täidis ühtlaselt taina pikemale servale ja keera siis rulli. Painuta rull kaardu, kata rätikuga ning jäta 20-30 minutiks kerkima. Kuumuta ahi 200°C-ni. Määri pirukas pealt munaga ja raputa pinnale soolateri või seesamiseemneid. Küpseta pirukat 25 minutit, kuni tema pind on kaunilt pruun. Kui soovid teha portsjonipirukaid, jaga tainas neljaks ristkülikukujuliseks tükiks, aseta täidis keskele ja painuta tainas kolmnurgaks kokku. Vajuta liitekoht tihedalt kinni, määri pirukaid munaga ning küpseta ahjus 225°C juures 15 minutit.