Kiudainerikkad toidud

Leheline vaarikakook 

Toidutare, 25. juuli 2005, 23:09

Koostisosad
valmis leht- või filotainas
suhkruga maitsestatud vahustatud koor või kohupiim või vanillijäätis
vaarikad
vaarikakaste:
vaarikad
valge vein
suhkur
(suhkrusiirup)
kaunistamiseks tuhksuhkur ja melissilehed

Valmistamine
Leht- või filotainast lõigata soovitud suurusega ruudud. Iga koogi ehitamiseks arvestada kaks ruutu. Filotainalehti panna kolm tükki pealestikku, liimida need sulavõist, veest ja suhkrust tehtud seguga. Filotainast küpsetised on kaunilt lehelised ja kergemad, samas ka tunduvalt kalorivaesemad kui lehttainast küpsetised. Enne küpsetamist määrida tainaruute munaga või suhkruveega. Tainaruudud küpsetada kuldkollaseks.
Kastme valmistamiseks marjad püreerida ja kui ei soovi seemneid, ajada püree läbi sõela. Püree vedeldada veinist ja suhkrust keedetud siirupiga või suhkrusiirupiga. Kook ehitada nii, et küpsetisele panna vahukoor ning laotada terved vaarikad, peale panna teine küpsetis. Serveerimisel panna taldrikule esmalt kaste, sellele tõsta kook. Serveerida kohe. Kooki võib serveerida ka kokkupanduna suuremal alusel ühe suure koogina. Kaste serveerida sel juhul eraldi. Selliseid ehitatud kooke võib valmistada ka muredatest küpsistest, vahukoorest ja marjadest, samuti rullbiskviidist. Väga piduliku tordi saab imekiiresti kokku panna, kasutades valmis biskviittordipõhja. Biskviit tuleb lõigata vähemalt kolmeks kihiks ja kihte võib niisutada suhkrusiirupi või sidrunimahlaga maitsestatud veega. Pealt kaunistada tort vahukoore ja tervete marjadega.