Eesti köök
26. juuni 2005, 07:44

Kodune kohupiim

Kohupiima tegemine oli eelmise vabariigi ajal taludes laialt levinud. Suur emaileeritud pesukauss piimaga pandi pliidile siis, kui müristamine oli löönud piima hapuks või kui piim oli tilgastama läinud lihtsalt suvekuumusest. Ning muidugi ka siis, kui piima oli käes rohkem kui seda värskelt ära jõuti tarvitada. Kohupiim ehk varokk säilis üsna hästi kas keldris või sahvris, mõnel pool lasti see piimanõuga sügavasse kaevu.

Koostisosad
10 dl värske hapupiim
0.5 tl sool

Valmistamine
Soojenda hapupiima või hapnemise äärel olevatpastöriseerimata piima väikesel kuumusel, kuni valk välja kalgendub, tõsta marlile nõrguma. Tihedama ja kuivema juustumassi saamiseks nõruta kuni 8 tundi, pehmema ja niiskema massi jaoks piisab tunnist-kahest.