Gluteenivabad retseptid
25. juuni 2005, 15:43

Riisitarretis marjadega

Selle dekoratiivse ja maitsva roa kirjeldus on pikavõitu, kuid keerulist pole sellele vaatamata kõige vähematki. Eriti atraktiivne saab tort kahe erivärvilise marjakattega. Jagage tarretise pealispind noatriipudega kaheksaks sektoriks ja katke need vaheldumisi punaste vaarikate ja kollaste murakatega. Viimaste asemel võite kasutada väikesteks tükkideks lõigatud kompotivirsikuid või -aprikoose, mida võiksite tarretiseleeme kiirema hüübimise huvides hoida pool tundi külmutuskambris.

Koostisosad
0.25 dl pudruriis
0.25 dl vesi
1 dl piim
0.5 tk munarebu
0.25 dl Kristallsuhkur
0.375 tl vanillsuhkur
1.25 sl õunamahl
1.25 tl Želatiin
0.75 dl rõõsk koor 35 %
125 g külmutatud väikesed marjad
0.75 dl vesi
0.375 dl tarretisesuhkur

Valmistamine
Aja 1 dl vett keema, lisa riis ja lase tasakesi keeda, kuni segu on kuiv. Kalla kohe juurde piim, sega läbi ja lase vaikselt 25 minutit haududa. Pane zhelatiin õunamahlaga paisuma ja sulata seejärel kuumas vesivannis. Mikserda munarebud 0,5 dl suhkruga heledaks ja kohevaks. Tõsta puder keedunõust suurde kaussi ja lase natuke aega jahtuda. Sega juurde ülejäänud suhkur, vanillsuhkur ja munavaht. Kata 20cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja kinnita serv paigale; lõika paberi ülejääk 2 cm kauguselt ära. Määri vormi siseserv õlise käega üle. 
Vahusta koor tugevaks vahuks. Lisa jahtunud zhelatiinilahus hoolikalt segades riisipudru hulka, kalla peale vahukoor ja tõsta alt ülespoole segamini. Tõsta segu ettevalmistatud vormi ja lase 2–3 tundi tarduda. Kalla sulamata marjad tarretise peale ja aja ühtlase kihina laiali. Kui kasutad kaht värvi marju või puuvilja, kujunda nendest erivärvilised sektorid. Tarretise jaoks aja vesi keema, lahusta selles pidevalt segades tarretisesuhkur ja lase veel kord keema tõusta. Kalla kuum lahus aeglaselt külmunud marjade peale ja lase tund aega külmas tarduda. Eemalda vormi serv ja tõmba tarretis põhjapaberi abil vaagnale.