Retseptid

Leibjuust ehk Ahja juust 

Toidutare, 15. veebruar 2008, 14:01
Serveeri soomlaste kombel magusroaks koos murakamoosiga või pruugi suupistena, näiteks koos mõne tervamaitselise võide või salatiga.

Koostisosad
1 l Rõõsk koor
5 dl Hapukoor 10%
1 tl Sool

Valmistamine
Paljude lemmikut, mida meil müüdi Ahja juustu nime all, nimetavad soomlased leibjuustuks. Nemad küpsetavad ehk lõõmutavad leibjuustu poolkallakile asetatud puitlaudadel kamina- või lõkketule kuumuses. Meie võiksime katsetada alljärgnevat viisi.
Valmista toorjuust tavapärasel viisil, segades kokku soola, hapu ja rõõsa koore ja kuumutades kuni valgu väljakalgendumiseni. Leibjuust saab koore pruukimisel mahlasem ja maitsvam, kuigi võib võtta ka lahjemad komponendid. Nõrutamisel jäta mass tavapärasest veidi niiskemaks.
Aja praeahi kuumaks. Tõsta juustumass fooliumiga kaetud ahjuplaadile ning vormi umbes sentimeetri paksuseks piklikuks nelinurgaks või ovaaliks. Vajuta pind spaatliga tasaseks.
Küpseta juustu grillelemendi all umbes 20 cm kaugusel, kuni juustu pinnale ilmuvad pruunid täpid ja laigud. Keera teine külg ja küpseta ka see pruuniks. Võta ahjust ja lase jahtuda.
Hea teada!
Lapimaal pannakse juustutükikesed suure kruusi põhja ja kallatakse kuum kohv peale. Kui kohv joodud, süüakse juust peale.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee