Küpsetised
4. detsember 2004, 10:38

Porgandi-riisipirukas

Porgandi-riisipirukas muretainapõhjal.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
230 g jahu
120 g või
2 tk munarebu
1 tk või muna
sool
2 sl jääkülm vesi
350 g *peaaegu pehmeks keedetud porgandid
1.5 dl keedetud riis
3 sl oliivõli
1 tk suur sibul
2 küünt Küüslauk
1 vars Varsseller
2 sl või riivitud juurseller
3 tk toores muna
1 dl köögiviljapuljong
1 dl rõõsk koor
sool
2 sl riivjuust
2 sl hakitud murulauk
1 sl hakitud petersell

Valmistamine
Jahu hakkida koos võiga sõmeraks. Jahusse vajutatud lohus hõõruda munarebud soola ja külma veega lahti. Tainas kähku valmis sõtkuda, katta sellega 24 cm läbimõõduga pirukavormi põhi ja servad ning pooleks tunniks külmkappi tõsta. Tainapõhi kahvliga läbi torkida, muidu küpseb see kõveraks. Küpsetada keskmise kuumusega ahjus kuldkollaseks (umbes 10 minutit) ja maha jahutada. Kuumas õlis praadida pehmeks hakitud sellerivars, peeneks hakitud küüslauk ja sibul. Lisada õhukesed porgandiviilud, hautada tasakesi segades 5 minutit. Segada köögivili keedetud riisiga, maitsestada soolaga ning seejärel jahutada. Lahtiklopitud munad segada puljongi, rõõsa koore, hakitud maitserohelise ja riivjuustuga ühtlaseks kastmeks. Maitsestada soolaga. Porgandi-riisisegu tõsta vormi küpsenud tainapõhjale, valada munakaste peale ning küpsetada pirukat keskmise kuumusega ahjus umbes 35 minutit.