Lõunasöögi retseptid
11. september 2004, 16:23

Ahjukabatšokk

Ahjukabatšokk šampinjonidega valges kastmes.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
0.5 tk suur kabatšokk
50 g šampinjonid
0.25 tk sibul
sool
valge pipar
Estragon
0.5 sl riivitud emmentali juust
0.5 sl *või
0.5 sl nisujahu
1.25 dl piim
must pipar
sool
Muskaatpähkel (jahvatatud)
0.5 sl riivitud parmesani v. muud kõvat juustu

Valmistamine
Kabatšokid pesta ja kuivatada ning lõigata pikuti umbes 1 cm paksusteks ketasteks. Kettad praadida kergelt õlis, maitsestada soola, valge pipra ja estragoniga. Ahjuvorm vooderdada ühe või kahe kihi kabatšokiketastega. Sibul hakkida, praadida õlis pehmeks, juurde lisada purustatud küüslauk. Tükeldatud šampinjonid praadida. Sibul ja šampinjonid segada, lisada juust ja rohkesti peterselli. Sibula-šampinjonimass laotada kabatšokkidele. Valmistada valge kaste. Või sulatada paksupõhjalises nõus, lisada jahu ja pruunistada mõni hetk. Lisada soojendatud piim peene joana ja segada hoolega, et kaste põhja ei kõrbeks. Keeta mõni minut pidevalt segades. Maitsestada soola, musta pipra ja muskaadiga. Pott tõsta tulelt, kastmele lisada riivitud parmesani juustu ja sulatada kastmesse. Kaste kallata vormi, peale riputada veel natuke riivjuustu. Siiamaani võib roa ette valmistada juba eelmisel päeval. Vormi küpsetada 30 minutit 225°C juures ahjus, küpsemise lõppjärgus katta fooilumiga. Rooga võib valmistada ka mozzarella juustuga. Sel juhul kastmesse parmesani juustu ei lisata. Rooga võib pakkuda nii eelroaks kui õhtueineks saia ja veiniga. Eelroaks võib vormi valmistada kuumakindlates kausikestes, igale sööjale eraldi. Kui toitu pakkuda praena, valmistada topeltkogus valget kastet ja varuda üks keskmine kabatšokk inimese kohta. Rooga võib varieerida, lisades šampinjonidele singi-, keele- või kanatükke.