Kiudainerikkad toidud
3. juuni 2005, 14:22

Kiirkurgid ehk värsked hapukurgid

Õhtupoolikul keeva lahusega üle kallatud pisikesed kurgid on juba järgmisel päeval söömiskõlblikud. Parima maitsega on kurgid paari esimese nädala jooksul. Kui teete kiirkurke väikeste koguste kaupa kuni hilissügiseni, on neid alati võtta.

Koostisosad
väikesi peenrakurke
1 LIITRI VEE KOHTA:
1-1,5 sl 30% äädikat
1-1,5 sl soola
1-1,5 sl suhkrut
küüslauku
suuri tilliõisikuid

Valmistamine
Suuremate kurkide pealt võib järgmisel päeval soolvee ära kallata, keema ajada ja siis tagasi kallata. Kui võtate liitri vee kohta kõiki maitseaineid ühe supilusikatäie, saate imemaitsvad õrnalt hapud kurgid, koguse pooleteistkordsel suurendamisel on äädikamaitse juba selgesti tuntav. Leota hoolikalt puhtaks pestud kurke mõned tunnid jääkulmas vees, nõruta ja lao keeratava kaanega purkidesse. Pane igasse purki üks pikuti lõhestatud küüslauguküüs ja sõelal keeva veega üle valatud tillisarikas(õisik). 
NB! Liitrisesse purki mahub ligikaudu 0,5 kg kurke ja 5 dl marinaadi, kuid igaks juhuks võiks marinaadi alati veidi rohkem varuks olla.
Aja marinaadi ained vulinal keema, kalla keev marinaad kohe purkidesse ja pane kaaned lahtiselt peale. Suuremate kurkide puhul võiks kaaned sulgeda, et marinaad kauem kuum püsiks ja kurgid kiiremini nii-öelda läbi töötaks. Piimhappelise käärimise vältimiseks ja kurkide värske maitse säilitamiseks sule purgid hiljemalt ülejärgmisel päeval ja pane külmkappi. Parima maitsega on kurgid paari esimese nädala jooksul, mil neid võib niisama krõmpsutada nagu maiust; sobivad aga kartulisalati sisse ja toidulisandina veel mitmeid nädalaid. Kui teete kiirkurke väikeste koguste kaupa kuni hilissügiseni, on neid alati võtta.
*  *  * 
Kiirkurke on ka võimalik muuta talvehoidiseks. Toatemperatuuril kuni 12 kuud säilivaks muutuvad kiirkurgid siis, kui täidate kõiki steriilsusnõudeid materjali eeltöötlemisel, kasutate kuumutatud purke ja kaasi ning pastöriseerite pooleldi kinni keeratud kaantega liitriseid purke 80° juures 15 minutit. Kui soovite eriti mahedaid ja värske maitsega kurke, kasutage nii äädika, suhkru kui soola puhul väiksemaid koguseid. Steriilsusnõuete täpse täitmise puhul säilivad ka nii lahjas marinaadis kurgid toatemperatuuril suurepäraselt. Eriti karged ja krõmpsuvad jäävad ületalvekurgid siis, kui hoiate neid enne purkipanemist 24 tundi jahedas kohas külmas soolases vees (10 liitri vee kohta 300-400 g soola).