Gluteenivabad retseptid
13. mai 2008, 12:06

Šokolaaditort raberberiga

Šokolaaditort rabarberiželeega.

Koostisosad
Põhi:
200 g kooritud pistaatsiapähkleid
60 g suhkrut
60 g sulatatud võid
Vanilli-šokolaadikreem:
200 g valget šokolaadi
5 dl 35%-list rõõska koort
4 munakollast
4 lehte želatiini
1 vanillikauna kaabitud seemned
Rabarberiželee:
500 g rabarberit
250 g suhkrut
1 vanillikauna seemned
5 lehte želatiini

Valmistamine
Põhi: haki pähklid peenelt, sega suhkru ja sulavõiga ning suru lahtikäiva 24 cm vormi põhjale. Küpseta 10 minutit 180-kraadises ahjus. Jahuta. (Seda võid kuni 2 päeva varem teha).
Kreem: Sulata shokolaad ettevaatlikult suures kausis vesivannis. Klopi rõõsk koor koos vanilliga vahule. Leota zhelatiinilehti külmas vees, siis lahusta kuumas alkoholis ja zhelatiinist väljapressitud vees. Kui shokolaad on sulanud, tõsta kauss vesivanni kohalt ning klopi munakollased sulashokolaadi sisse. Lisa kuum zhelatiinisegu ning seejärel kiiresti ka vahukoor. Sega ühtlaseks ja läikivaks kreemiks. (Kuna siinkohal peab kiiresti tegutsema, siis kontrolli, et kõik vajalikud ained on käepärast ja toimingud tehtud: shokolaad sulatatud, vahukoor vahustatud, zhelatiin leotatud ja sulatatud (ent veel soe), munakollased tassis valmis. Kalla kreem jahtunud pistaatsiapõhjale ja pane hoolega kaetult järgmise päevani külmkappi.
Zhelee: Päev enne pidu valmista rabarbrizhelee. Pane loputatud rabarber, suhkur ja vanill potti ning keeda seni, kuni rabarber on täiesti pudruks keenud. Vajadusel lisa veidi vett. Lahusta zhelatiinilehed külmas vees.
Kui rabarberid on keenud ja on veel soojad, sulata zhelatiin otse rabarberisegus. Jahuta veidi ja siis määri tordile. Enne serveerimist libista kuuma noaga mööda vormi servi ja libista tort kiiresti, aga ettevaatlikult, vaagnale.