Kiudainerikkad toidud
20. märts 2005, 12:17

Lihavõttetarretis

Triibuline lihavõttetarretis, kus kihtideks on kollane virsikutarretis ja valge kohupiimatarretis. Enne serveerimist peab külmas seisma vähemalt 4 tundi või veel parem üleöö.

Koostisosad
VIRSIKUTARRETIS:
2 väikest purki aprikoosikompotti
suhkrut
sidrunimahla
4 tl zhelatiinipulbrit
4 sl kompotivedelikku
KOHUPIIMATARRETIS:
2 dl 35% rõõska koort
250 g lahjat kohupiima
3 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
sidrunimahla
3 tl zhelatiini
3 sl piima

Valmistamine
Kurna aprikoosid vedelikust välja, pane zhelatiinipulber vedelikuga paisuma. Töötle puuvili koos suhkru (väga magusa kompoti puhul ka sidrunimahlaga) püreeks. Sulata paisunud zhelatiin kuumas veevannis, lase leigeks jahtuda ning sega peene nirena ja pidevalt segades virsikupüree hulka. Tõsta külmkappi jahtuma.
Kui segu hakkab kergelt hüübima, alusta valge tarretisega. Valmista zhelatiinilahus samuti kui eespool kirjeldatud. Suru kohupiim läbi sõela või kasuta kohupiimapastat. Maitsesta sidrunimahla ja suhkrutega, arvestades ka lisatavat vahukoort. Vahukoor vahusta tugevaks vahuks. Mikserda leige zhelatiinilahus kohupiima hulka ning kummuta kohe seejärel peale vahukoor. Sega, tõstes segu suure lusikaga alt ülespoole. Kasuta tarretise vormimiseks külma veega loputatud väikesi topse või kohvitasse. Soovi korral võid aga valmistada üks-kaks suuremat tarretist. Alusta vähemalt sentimeetripaksuse valge kihiga, silu selle pind märja lusikapõhjaga siledaks ja tõsta peale tarduma hakkavat kollast kihti. Korda samal moel, kuni mõlemad segud on otsas. Lase kinnikaetult hüübida vähemalt neli tundi või üleöö. Enne serveerimist hoia külas vähemalt neli tundi või üleöö.