Linnuliha retseptid
15. detsember 2004, 11:40

Mahlane kalkun

Kalkunipraad jõululauale

Kogus: ühele

Koostisosad
kalkun
pirne (õunu ja sibulaid)valge pipar
sool
paprika
karri
sidrunipipar
ürdisegu

Valmistamine
Võta välja kalkuni sisse pakitud siseelundid ja keeda need eraldi, et kastet maitsestada. Eralda kalkuni rinnanahk, torgates sõrmed naha alla, samuti tee mõlema koivaga - nii saad panna maitseained naha ja liha vahele. Lisa maitseainetele nii palju õli, et saaksid segu hästi naha alla määrida. Maitsesta ka kõhuõõs ja teised kalkuni osad. Kalkunit võid küpsetada ka ilma täidiseta, kuid täidis annab küpsetamise ajal maitset. Kõige lihtsam on toppida kõhtu kooritud ja tükeldatud pirne või lõikuda täidiseks võrdsetes osades õunu ja sibulaid. Neist tekkiv aur hoiab linnu mahlasena. Küpseta kalkunit 125 kraadi C juures suures vormis või restil fooliumist moodustatud “plaadil”, algul rinnaliha allpool. Pista alla äärtega ahjupann ja kalla sinna vett. Torka praetermomeeter koiva kõige paksemasse kohta. Küpsetamine kestab umbes 1,5 tundi kg kohta. Kui termomeeter näitab linnu sisetemperatuuriks 79 kraadi C, siis on kalkun küps. Eemalda kalkunist vedelik ja valmista kaste. Tõsta ahju temperatuur 250 kraadini C, keera kalkuni rind ülespoole, määri sulavõiga ja pruunista kenasti kuldpruuniks. Eralda rinnalihatükid, viiluta need ja tõsta oma kohale tagasi. Keera linnu jalgade ümber foolium või väike siidipaberist rüüs.