Piparkoogimaja
Kolumnid
14. detsember 2004, 09:10

Piparkoogimaja

Piparkoogist majake, mida võid kasutada nt ka küünlaalusena.

Koostisosad
125 g vōid vōi margariini
1½ dl heledat siirupit
2 dl suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
1 sl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud ingverit
2 dl vett
8 dl jahu
2 tl bikarbonaadi (kergitusaine)
KINNITUSEKS:
2 dl suhkrut
VŌŌBAKS (glasuuriks):
3 dl tuhksuhkrut
2 sl munavalget
paar tilka äädikat
KAUNISTUSEKS:
tuhksuhkur
Värvilised tordikaunistused

Valmistamine
Sega rasvaine, suhkur ja siirup potis, sulata, samaaegselt segades. Võta pott pliidilt ja lisa maitseained. Sega ja lase jahtuda u 37ŗ C (käesoojus). Lisa kergitusainega segatud jahu ning sega ühtlaseks tainaks. Kata tainas plastkilega ja tõsta külma, vähemalt üheks ööpäevaks. Lõika katongist välja kaks kujundit maja jaoks. Kumbagi 8 tk (15 x 8 cm) ja (12 x 9 x 1,5 cm). Lõika kujundid õhukeseks rullitud tainast välja ja aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Lisaks lõika ka kolm ümmargust korstna jaoks. Kui sul jaab tainast üle võid sellest majale aluse teha. Küpseta kõik koostisosad 175º C juures ahju keskosas 10-12 minutit. Korstnaosad vajavad küpsetamiseks ainult u5 minutit. Jahuta kõik küpsetatud osad.
Kinnituseks sulata suhkur pannil kuldseks ning siis "liimi" seinad ja lagi omavahel. Lase katusel kuivada enne seintele asetamist. Pane ka korstna ringide vahele sulatatud suhkrut ja korstna ning katuse vahele.
Võõba jaoks vahusta tuhksuhkur, munavalged, ning äädikas tugevaks vahuks. Kaunista majake vastavalt oma maitsele.