Kiudainerikkad toidud
9. detsember 2007, 19:48

Karusmarjapüree

Sobib tarvitada kohe või säilitada pikemaajaliselt.

Kogus: ühele

Koostisosad
1 kg (1½ liitrit) karusmarju
½ kl vett
150 g (3/4 kl) suhkrut

Valmistamine
Maitsvama ja väärtuslikuma toote annavad tarbimisküpsed punased karusmarjad. Õhukese koorega karusmarju ei ole vaja sõelast läbi suruda. Marjad, millest püreed valmistatakse, pestakse hoolega ja puhastatakse. Puhastatud marjad, keedetakse või aurutatakse. Keetmisel kasutatakse võimalikult vähe vett. Mida vähem vett võetakse, seda lühem on hiljem püree keetmise aeg ja seda väärtuslikum ning värvuselt heledam, maitsvam ja aromaatsem püree saadakse. Vett olgu ainult nii palju, et vältida põhjakõrbemist. Marjade keetmisel asetatakse need keevasse vette, keedunõu suletakse kaanega ja keedetakse aeglaselt, kuni marjad on pehmed. Keemise ajal ei ole vaja segada. Pehmed marjad surutakse läbi sõela kuumalt. Edasi keedetakse püreed lahtises nõus u 10 minutit, segatakse koguaeg puulusikaga kaheksaid tehes, et vesi kiiremini aurustuks ja püree tihedamaks muutuks. Siis lisatakse suhkur ning püreed keedetakse segades veel u 10 minutit. Suhkrukogus võib olla 100-300 g 1 kg marjade kohta. Püreed saab valmistada ka suhkruta. Valmis püree valatakse või tõstetakse kuumalt kuumadesse pudelitesse või purkidesse. Pudelid ja purgid täidetakse ääreni ja suletakse kohe õuhukindlalt. Kui püree valmistatakse kuumadel suvepäevadel ja kui hoiuruumid on niisked ning soojad, tuleb püreega täidetud pudelid riknemise vältimiseks 15-20 minutit kuumutada 85 kraadi juures. Sel juhul peab pudelite ja purkidetäitmisel nõutava osa tühjaks jätma.