Shepherd’s pie ehk lambakarjuse pirukasFoto: Jaan Heinmaa
Inglise ja Iiri köök
20. aprill 2015, 01:48

Shepherd’s pie ehk lambakarjuse pirukas

Algselt cottage pie nime kandnud rooga tehti vaesemas maaperes varem käepärasest kartulist ja küpseliha ülejääkidest. Praegune nimi võeti kasutusele 19. sajandil ja siis pandi vormi lambaliha.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
45 minutit + 25 minutit ahjus

Koostisosad
KARTULIPUDER
600 g kartulid
0.75 dl rõõsk koor 10%
60 g või
0.75 tl sool
0.25 tl must pipar
1 tk munakollane
LIHATÄIDIS
2 spl �li
2 tk hakitud sibul
2 tk porgand
2 tk küüslauguküüs
600 g lambahakkliha
1 tl sool
0.5 tl must pipar
2 spl nisujahu
2 tl tomatipasta
2 dl kanapuljong
1 tl worcesteri kaste
2 tl hakitud rosmariinilehed
1 tl hakitud tüümianilehed
1 dl konservmais
1 dl rohelised konservherned
kaneel
cayenne'i pipar

Valmistamine
1. Koori kartulid ja lõika 1 cm kuubikuteks. Pane potti, kalla peale külm vesi ja lisa sool. Keeda u 10–15 minutiga pehmeks.
2. Kuumuta võid ja kohvikoort, kuni või ära sulab. Nõruta kartulid ja tambi pudruks. Lisa koor ja või, maitsesta soola ja pipraga ning klopi ühtlaseks. Sega hulka munakollane. Kuumuta ahi 200 kraadini.
3. Kuni kartulid keevad, valmista täidis. Koori ja haki sibulad , koori porgandid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Kuumuta kastrulis õli, lisa sibul ja porgand, hauta 3–4 minutiga õrnalt pruuniks. Lisa hakitud küüslauk ja sega läbi. Suurenda kuumust, lisa hakkliha ja pruunista, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta u 3–4 minutit.
4. Raputa peale jahu ja sega läbi, kuumuta veel u 1 minut. Lisa tomatipasta, puljong, Worcesteri kaste, rosmariin ja tüümian ning sega läbi. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja hauta 10–12 minutit. Maitsesta kaneeli ja Cayenne’i pipraga. Sega hulka mais ja herned.
5. Vala segu u 30 x 20 cm ahjuvormi. Kata kartulipudruga, nii et ääred oleks tihedalt kaetud. Silu pealt, tõsta ahju ja küpset 25 minutit. Enne serveerimist lase 15 minutit seista.