Eesti uudised

Loe, milliseid nippe kasutatakse välismaa poodides toidu säästmiseks!

Aliine Lotman toiduraiskamisest Eestis: „Külluse tagaajamine ongi kõige kurja juur.“ (40)

LISA KOMMENTAAR

vanaemade tarkused15. juuli 2018, 14:02
Sügavkülma võib panna saia, ka viilutatud leiba, liha, vorste, viinereid, sardelle - kõike neid on alati väga praktiline sissekülmutada.
Meie üksielav vanaema keedab tihti hästi suure potitäie kas mingit head suppi, ühepajatoitu, guljašši, bövstroganovi või ka chilli con carnet. Ja kui see suur potitäis toitu on ära jahtunud, paneb ta selle toidu parajate portsjonide kaupa väikeste kausikestega sügavkülma. Kuna ta mikrolaineahju ei ole omale soovinud, siis kas õhtul või ka peale hommikusööki võtab ta sügavkülmast lõunase portsjoni välja sulama, lõunaks lülitab ta 4-5 minutiks gaasipliidi sisse ja ongi nii lips-lops temal alati värske ja hea lõunasöök olemas. Lõpuks veel magustoiduks mingi puuvilja kompott või värske puuvili.
Kuna eelmistest keetmistest on tal külmikus veel mitmeid teisi sorti toitusid, siis saab ta täitsa vaheldusrikkalt, erinevaid toitusid iga päev süüa.
nomaitea15. juuli 2018, 13:22
ekremliidid karjuvad vaat´et iga teine päev, et eesti rahvas on puruvaene ja näljas
kunagi teatasid need kremlipalgalised seda, et eesti lapsed närivad suure näljaga isegi muru ja söövad lepalehti...
ja nüüd on hoopis jutud sellest, et eestlased elavad nii suures külluses, et ostavad nii palju toitu kokku, et viskavad seda isegi tonnide viisi prügikastidesse!
No, kellel on siis õigus – kas ekriididel või toiduraisamise uurijatel?
Jes14. juuli 2018, 08:23
Kaubandus nõuab, et toode säiliks võimalikult kaua, tootja lisab muudkui keemiat, kõik oleks justkui jokk. Kui koostisosades
Külaonu13. juuli 2018, 19:00
Lähen külapoodi, et osta sardelli. Mulle on vaja 2 tk, aga seal on pakend 400g. Kuhu ma ülejäägi panen? Ma ei söö ju nädal aega sardelle. Mina ei ostagi siis neid, ei taha ülejäänut ära visata. Nii on paljude toiduainetega. Samas, kehakaal on hakanud vähenema. Olen ennegi kõhnavõitu, vaatan, mis edasi saab. Toidupoest ei olegi midagi kergekaalulist võimalik osta. Kõik pakitud kaup on nagu elevantidele suunatud.
To 19:0014. juuli 2018, 22:25
Siis tee naabrimutiga diili, et annad pool talle.
Külaonuke, kas pea ei jaga?15. juuli 2018, 13:10
külmuta ülejäänud sardellid ära ja siis kui jälle sardelli isu peale tuleb, sulata üles ja söö oma sardelle, nagu oleksid neid alles poest toonud.
Ja palun ära tule siia oma jutuga, et sul pole sügavkülma osaga külmikut ega ka mitte sügavkülmikut.
modereeritakse mida?15. juuli 2018, 14:08
mode15. juuli 2018, 14:09
hei külaonu15. juuli 2018, 15:55
//Kõik pakitud kaup on nagu elevantidele suunatud. //
Suurtest perekondadest sa muidugi kuulnud ei ole?
Ca pool leiba ja saia13. juuli 2018, 18:56
Tuleb järgmisel päeval ära visata, kuna on spetsiaalselt vilutatud roiskumise kiirendamiseks.
tohmu13. juuli 2018, 19:42
Leiba ja saia hoitakse külmikus. Säilib muretult vähemalt nädala.
14. juuli 2018, 16:39
külmkapis hoitud leib ja sai kõlbab ainult soojendatult- röstitult või ahjus soojaks tehtult- niisama kaotavad seal igasuguse maitse.
13. juuli 2018, 19:57
Vaata pakendil kuupäeva ka ja osta võimalikult kauge "parim enne" kuupäevaga. Koju jõudes jäta paari päeva kogus alles, ülejäänud pane sügavkülma. Olen aastaid nii toiminud. Pealegi saab leiba-saia praadida, leivasuppi või -vahtu teha, saiavormi, kohupiimaga saia ahjus küpsetada. Saamatud on need tänapäevased!
ab13. juuli 2018, 23:10
mis riigis elad? reeglina on väikepoes ainult üks kuupäev! Za jeerum, kui kauged ikka inimesed eestis on reaalsest elust!
A14. juuli 2018, 18:38
Mina söön allahinnatud leiba,saia ja midagi ei lähe halvaks
Urmas13. juuli 2018, 18:48
"Uuringute järgi sööb näiteks keskmine ameeriklane aastas ära 900 kg toitu. Sama arvestuse järgi jaguks aastaks toitu pea 30 000 inimesele." Mis matemaatika see nüüd on? Et üks ameeriklane aastas sööb üksi 29 999 inimese aastase portsu?
13. juuli 2018, 19:46
Ameeriklane vitsutab päevas 2,5 kilo? Pole ime, et nad sellised jämedad on.
Tiit14. juuli 2018, 06:51
Ameeriklased söövad jah palju. Muidugi mitte koik.
Olen ise näinud kuidas seal süüakse hommikusöögiks pool kilo praetud peekonit, suur taldrikutäis friikartuleid, lisaks veel igasugused kastmed. Peal olid veel moned salatilehed. Minule oleks sellest portsust jätkunud terveks päevaks.
"Loe, milliseid nippe kasutatakse välismaa poodides toidu säästmiseks!"13. juuli 2018, 18:05
Ma loeks neid nippe, kuidas SIIN EESTIS!(mitte Soomes, Rootsis, Norras jne!) kahesaja euroga elada.
Juula Juurakust13. juuli 2018, 20:33
Nõukaaeg õpetas paljutki, ka nappidest toiduainetest head sööki tegema, aga kindlasti eeldab see, et mõnda aega peab ise toidutegemisega aega veetma. Aga paljud seda viitsivad? Üks minia kurtis, et mis kohe ära ei sööda, läheb prügikasti, sest järgmisel päeval lapsed seda piskut lihtsalt ei söö. Õpetasin küll, mida järelejäänuga teha, et oleks maitsev ja jaguks kõigile, aga kui seletama hakkasin, vastati, et tal ei ole aega sellise asja valmistamiseks.
Panen selle retsepti siia, et vast mõnele meeldib:
Kui jääb söögikorrast järgi või külmikus midagi, mida kohe kindlasti homme-ülehomme ei taha ja mis kaua ei säili, midagi lihast või kalast tehtut, võite selle kohe panna sügavkülma, ja kui järgi jäi natuke hommikupudru või keedetud juurvilja (porgand, kartul, kapsas, sobib isegi hapukapsas) oakonserv, mõned seened purgis, ja on pooltunnikest aega, siis võtke sügavkülmast sinna pandus liha-kala jäägid, sulatage mikrokas, hakkige (kartulid porgandid riivin) kõik peeneks, kui ei ole pudru, riisi või keedukartuleid, võite lisada viilu paar viilu leiba (natuke leotada, et saaks kahvliga peenemaks suruda, maitseks kas rohelist sibulat (mugulsibula peaks enne natuke praadima, muidu jääb kõvaks) või porrut, kellele meeldib majonees - 1-2 spl, 1 toores muna, võib sisse riivida ka ükskõik millist juustu, maitsestada oma lemmikmaitseainega ja segada segi, see mass peab olema selline, et saaks teha kotleti, paneerida jahus või riivsaias ja praadida kergelt pruuniks, kastmeks kõlbab ka tavaline hapukoor, millesse võib juurde lisada maitserohelist, isegi paprikatükikesi, marineeritud kurki, õunaäädikat, see täitsa maitseasi. Ja ongi maitsev lõunapraad selles, mis tavaliselt prügikasti rändaks. Juba lapsepõlves tegi ema sellist ja korra külla tulnud tädi (50ndatel töötas Tartus Volga restoranis kokana), kellele pakuti ka seda toidumiksi, talle väga maitses ja küsis, millest tehtud, vastas ema, et eelmiste päevade toidujääkidest, hõiskas tädi, et anna mulle veel üks "tänu eilsele", sest saati meie peres kutsutakse sedasi.
jajaa selle nõukaaja toiduainete nappuse15. juuli 2018, 13:29
tõttu olla ju ka see venelaste soljanka eelmiste päevade toidujäänustest valminud supp.
18:05 vingatsile15. juuli 2018, 13:33
Oleks väga huvitav teada, miks on sul ainult 200 eurot elamiseks?
Elust enesest13. juuli 2018, 18:00
Mis asjad on sünnipäevalaud ja külmkapp?
Kalle13. juuli 2018, 18:00
Nii on, et kui tahta soodsamalt, tuleks osta suurem kogus (kilohind soodsam), aga seda ei jaksa kiiresti ära süüa. Väike pakk maksab palju rohkem, ja reostab loodust, aga ei jää seisma. Võimalusel tuleks osta turult sobiv kogus, aga kui kodulähedane pood on 250 m kaugusel, siis loeb ka mugavus.
.13. juuli 2018, 17:58
Kas on keegi kunagi uurinud, kui palju liha, piimasaadusi ja eksootilisi puuvilju rändab prügimäele.
Põhimõte--pigem prügikonteiner, kui hind odavamaks.
Eriti hakkas see silma maasikaperioodil. Isegi "plögal" ei lastud hinda alla.
Uunu13. juuli 2018, 17:27
Korralikku ikaldust ja nälga oleks vaja, küll siin õpitaks jälle toitu austama. Minule õpetas isa mahakukkunud leivatükile suud andma. teen seda tänaseni.
irw13. juuli 2018, 16:44
Täna viskasin ära kapsakontsiku ja mõned pealmised lehed, maailma näljastele oleks need tohutu abi olnud?
Poed vist13. juuli 2018, 17:07
annavad sellist rohelist kraami teinekord loomaaiale või teistele sellistele asutustele.
"Õhtulehes" oi 4.11.2017 vestlus D. Demjanoviga, kes küsis reporterilt, mida on jaapanlaste külmkappides kõige rohkem. Selgub, et valgust, nad ostvat kõike vaid nii palju, kui palju on ühekordseks söömiseks.
Samas on meil ja mujalgi viimasel ajal hakatud soovitama 7 päeva varude omamist hädaolukordade puhuks.
k13. juuli 2018, 17:27
minul küll pole aega iga päev poes käia, ikka ostan mitmeks päevaks. Nädalaks küll mitte, aga mingid varud ikka on, no vahel viskan midagi ära ka.
Juula Juurakust13. juuli 2018, 16:23
Suuremjagu oma elust nõukaajal elanuna, olen harjunud olema toiduga väga kokkuhoidlik, sööma selleks, et elada, mitte vastupidi, aga ausalt öelda olen ka viimasel ajal toitu ära visanud. Suuremalt jaolt ostan nn tooraineid - liha, tangained ja neid aiavilju-puuvilju ja vahel ka mida ise väikesel maalapil ei saa kasvatada või jääb väheks. aga nii mõnigi kord (näiteks tomat, kurk ja viimasel ajal ka peakapsas ning brokkoli) kvaliteet ikka väga kehva ja enamuses visatud prügikasti. viimati läks prügikasti suur hulk toidukraami jaanipäeval, mil suurem seltskond sugulasi tuli oma toidukraamiga, enamus valmistooted (vorstid, singid, puu- ja aedviljad, isegi kartulid). Aitasin ka noorikuid toiduvalmistamisel, poekartulid roheliseks läinud, ja osa seest tühimikuga ja imeliku lõhnaga, asendasin siis need oma aiast loori all kasvatatud värsketega, lihatomatid kuidagi imelikult plassid ja seest kõva heledama randiga ning vähesed seemned täitsa rohelised, ei tahtnud isegi maitsta, võibolla olidki head, aga kui vaadata, et enamus jäi külalistest ka söömata, siis vist need vähesed, mis sain oma kilemajast, ei pannud ka poetomatitega harjunuid neid lihatomateid sööma. Kuna me mehega ei söö üldse poes olevaid valmis ja maitsestatud lihatooteid, tõin keldrist oma tehtud suitsusingi ja purgis säilitatavad hautatud ja marinaadis liha ja kala. Järgi jäid enamus külaliste kaasatoodud toidud, mis lahkudes maha jäeti, rändas kõik prügikasti. Eile pidin ära viskama 2 paprikat, pealt ilusad, aga seest mustaks tõmbunud ja paksult hallitust täis. Paar päeva läks prügikasti väike pakend vähese soolaga heeringaid, millel kuupäev kõlblik kuni 20.08.2018, aga sisu sees paraja haisuga ja täitsa pehme, pudenes juba kahvliga tõstes laiali.
Ja siis imestatakse, et toitu raisatakse, mida ikka teha, kui ostad vaakumpakendis keedusingi, avad õhtul pakendi ja juba järgmisel päeval külmikust võttes sink tugeva hapu lõhnaga ja imelikku värvi ning pealt libe - ka tõesti keegi riskib seda süüa?
13. juuli 2018, 20:05
Sul on oma aiamaa ja viskad ülejäägid-kõlbmatud toidud prügisse?!! Selleks on kompostihunnik!
Juula Juurakust13. juuli 2018, 22:28
Grillitud, kes teab millega maitsestatud, liha, seest mädanikust nakatatud kartulid, vist autorehvidega suitsutatud sink, viinerid, halvaks läinud soolane kala panna kiirkomposterisse? Mul ikka pikaajaline kogemus, et teada mida võib ja mida ei või komposti panna. Ma tahan saada korralikku komposti oma toidutaimedele, need töödeldud lihad ei kõlba isegi vist laibakärbestele ja haisevad laagerdudes ikka päris hulk aega, naabri kompostihunnik lehkas imalalt suvel sooja ilmaga mitu aastat, ta mattis oma rikki läinud sügavkülmiku sisu kompostihunnikusse. Sel kevadel tõstis pealmise kihi maha, et altpoolt korralikku komposti saada, ütles, et kae kurask, paar kilo grill-liha oli venivaks tatiks muutunud ja suitsusingi tükk kõvaks kamakaks mumfitseerunud.
13. juuli 2018, 15:48
Mina püüan täiesti teadlikult vähendada toidu raiskamist, aga alati see ei õnnestu- lihtsalt mõnede toiduainete müügikgused on nii suured. Kõige rohkem viskan ilmselt ära saia, kuna saiapäts on nii suur, siis vaatamata isegi veel kehtivale säilivusajale on poole saia peale jõudes on selle maitse ikka saepuruseks muutunud ja seisma ta jääbki. Muidugi tuleb see ka sellest, et oleme peres väiksed saiasööjad ja poleks mõistlik seda üldse osta, aga vahel jälle tahaks. Poolikuna pakendatud saia on aga praktiliselt võimatu leida.
Juula Juurakust13. juuli 2018, 16:41
Kuigi saia sööme vähe, aga vahel ikka ja et järgmisel-ülejärgmisel päeval mitte halli läinud saia ära visata, teen tavaliselt ülejäägiga nii - määrin viilule natuke võid, segan suhkru kaneeliga, raputan saiaviiludele ja 180 kraadisesse ahju 10 minutiks, väga head nii soojalt kui külmalt ja jahtununa kaanega plastkarpi, säilivad paar-kolm päeva kindlast (kui kaua tegelikult ei tea, saavad ennem otsa), Aga kellele magus ei maitse, võib suhkrukaneeli asemel panna riivitud kõva juustu segatuna vähese soola, tšilli ja (või) paprika pulbriga.
13. juuli 2018, 20:09
Kohupiima-munaseguga samuti.
Sai nähtavasti14. juuli 2018, 11:29
ongi toode, mille kadudeta kasutamiseks tuleb valvel olla. Leivaga on veidi lihtsam (külmkapp). Supi juurde sepikut võib kasutada nii, et kohe kui poest toodud, võtta kilepakendist välja, sepik kõlbab ka kuivanuna.
Kui pood on kaugel, on leiva puhul ilmselt mõeldav sügavkülm.
Pi Xi13. juuli 2018, 17:14
Mina teen nii, et kui sai hakkab juba natuke vanaks minema, siis kuivatan viilakad ära. Saadud kuivikutest teen kas riivsaia või leotan vees ja lisan kotletitaignale. Oh, ja veel, kui saia üle jääb, siis saab sellest saiavormi teha (saiaviilud ja õunaviilud kihiti ahjuvormi, peale valada muna-piima-suhkru segu ja siis praeahju).
13. juuli 2018, 20:08
Pane ülejääk sügavkülma ja võta sealt portsude kaupa. Allpool on väga hea soovitus saia kasutamiseks!
Aga14. juuli 2018, 16:49
Selle saepuruse saia võib asetada aknalaua peale kuivama ja teha nii kuivikuid, või lasta rösterist läbi. Kuivikutest omakorda peenrstades või nuiaga koti sees tagudes saab teha riivsaiapuru.
13. juuli 2018, 15:35
Ma küll restorani ei tule kui portsjon on alamõõduline.