Marko MihkelsonFoto: Robin Roots
Maailm
11. detsember 2017, 17:33

Riigikogulased lendavad Washingtoni USA ja NATO väljakutseid lahkama (8)

Eesti delegatsiooni esimees Marko Mihkelson ja liige Hannes Hanso osalevad NATO parlamentaarse assamblee transatlantilisel foorumil Washingtonis, kus tulevad kõne alla Ameerika Ühendriikide seisukohad NATO peamiste väljakutsete suhtes.

Mihkelsoni sõnul on Washingtoni kohtumine oluline, kuna võimaldab taas üheskoos liitlastega kaardistada hetkeolukorra ja kavandada edasist tegevust. „Maailm on suures muutumises ning meil on tähtis osata sellega kohanduda ja koos liitlastega tajuda, kuidas suudame parimal viisil oma maailma kaitsta,“ ütles Mihkelson.

Delegatsiooni liikme Hannes Hanso sõnul tuleb assamblee foorumil kindlasti juttu ka liitlaste kaitsekulutuste tasemest ehk riikide võetud kohustusest panustada oma kaitse-eelarvesse vähemalt kaks protsenti SKTst. Kuigi Eesti täidab täna seda eesmärki, tuleks Hanso sõnul kaitsekulutuste taset tõsta ja eesmärgiks võiks võtta 2,5 protsenti SKTst.

„Kui tahame soomusmanöövervõimekust või keskmaa õhutõrjet arendada, siis peame endale aru andma, et kahe protsendi sees Eesti suurusega riik seda suure tõenäosusega ära ei tee,“ ütles Hanso. „Arvan, et kaitsekulutuste baastaset peab suurendama. Täna me kompenseerime nende võimekuste puudumist liitlaste kohalolekuga.“

Muude teemadena tõi Hanso esile kiirelt muutuva olukorra Lähis-Idas ja Korea poolsaarel. „Oleks naiivne arvata, et need sündmused meie julgeolekut ei puuduta. Peame meie regiooni teemasid pidevalt liitlaste tähelepanu keskmes hoidma,“ ütles Hanso.

Esmaspäevast kolmapäevani toimuva foorumi avapaneelis on kõne all Ameerika Ühendriikide kaitsestrateegia ja prioriteedid muutuvas maailmas. Edasi käsitletakse Lähis-Ida väljakutseid. Järgmistel päevadel on Washingtonis kõne all veel USA ja Hiina RV suhted ning Venemaa välispoliitika ja sisemajanduslikud küsimused. Samuti kaubavahetus ja keskkonnakaitse.