Puu- ja juurviljades leiduvad saasteained ladestuvad rasvkudedesse, põhjustades seal põletikke ja mõjutades ainevahetust. Selle vältimiseks pese enne söömist neid alati!Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
6. märts 2015, 14:41

Soovid kaalust alla võtta? Pese käsi ja värskeid toiduaineid! (3)

Mitte vaid söömine ja treening ei mõjuta ainevahetust, ka igapäevased harjumused teevad seda. Ka sellised, mida esmapilgul ei pruugigi kehakaaluga seostada.

Today.com toob välja neli harjumust, mis teevad ainevahetusele liiga.

* Sa ei lisa toidule vürtse. Uuringute andmeil saab kõht kiiremini täis ja ta sööb 30% vähem, kui tavaliselt siis, kui ta on toidule lisanud tšillit. Tšilli, ja ka teised piprad sisaldavad kapsaitsiini ehk ainet, mis kiirendab ainevahetust ja suurendab söögiisu vähendavate hormoonide taset.

* Sa istud palju. See, et istuv töö mõjub kehakaalule halvasti, pole kellelegi teadmata. Kuid uuringute andmeil on ainevahetuse probleemidega kimpus ka aktiivse eluviisiga inimesed, kes istuvad päevas vähemalt kolm tundi. Seda saab seletada sellega, et kuna istudes ei pea lihased eriti vaeva nägema ega kaloreid põletama, ei tööta ka ainevahetus nii tõhusalt kui võiks.

* Sa ei pese värskeid toiduaineid. Paari aasta eest läbi viidud uuringu kohaselt on keskkonnast tulenevad saasteained, näiteks pestitsiidid, seotud ülekaalulisuse ja ainevahetusprobleemidega. Saasteained ladestuvad rasvkudedesse, põhjustades seal põletikke ja mõjutades ainevahetust. Pea meeles, et värskeid köögi-, puu- ja juurvilju tuleb enne söömist või ka toiduks kasutamist alati pesta.

* Sa ei pese regulaarselt käsi. Teadlased on kindlaks teinud levinud hingamisteedeviiruse (adenoviirus-36) ja ülekaalulisuse vahel otsese seose – nimelt muudab viirus tüvirakud rasvarakkudeks. Enda isikliku riski vähendamiseks pese regulaarselt käsi.