Foto: PEETER LANGOVITS
Uudised
17. veebruar 2015, 10:28

Pähklid hoiavad diabeedi kontrolli all

Kopenhaageni Ülikooli teadlaste läbiviidud katsed näitasid, et lõhes, munades ja pähklites rohkelt leiduv aminohape arginiin parandab keha võimet glükoosi ümber töödelda.

Ajakirjas Endocrinology ilmunud artiklis kirjutatakse, et arginiin stimuleerib teist tüüpi diabeedi raviga seotud hormooni, töötades sama hästi kui mitmed turul olevad rohud.

Uuring ei tähenda, et diabeeti oleks võimalik piiramatute koguste arginiini rikaste mandlite ja pähklite söömisega ravida, küll aga kinnitab see, et toitumisel on oluline osa.

Maailmas kannatab diabeedi käes enam kui 371 miljonit inimest üle maailma, neist 90 % juhtudel on tegemist elustiiliga seotud teist tüüpi diabeediga.