AINULT PARIM: Evelin rõhutab, et kogu toit, mis suhu pannakse peaks olema ökoloogiline ja võimalikult tervislik. Foto: Tairo Lutter
Eesti uudised
9. juuni 2012, 09:00

Valge Maja brokolisupp versus Ärma leib ehk kahe esileedi võitlus tervislikuma toidu eest (35)

Kaks naist. Üks kirg. Meie Evelin Ilves ja USA esileedi Michelle Obama on kaks karismaatilist naist, kelle ühiseks huviks on muuta inimeste toidulaud tervislikumaks. Nagu selgub kummagi leedi kokaraamatust, on teema käsitlus siiski erinev.

2010. aasta sügisel viis Michelle Obama Evelin Ilvese koos teiste visiidil viibivate riigipeade kaasadega New Yorgist tunnise sõidu kaugusele Blue Hilli keskuses asuvasse Stone Barnsi farmi. Maalilises farmis, mis meenutab veidi Ärma talu ameerikapärast varianti, tegeletakse orgaanilise põllumajandusega, puhta toidu kasvatamisega ning kõige selle tutvustamisega lastele ja asjast huvitatuile. Evelinil külaskäiguga vedas – lõuna aial oli ta üks vähestest, kes sai lauda jagada Michelle Obamaga. "See võimaldas vahetada ideid ja kogemusi, kuidas tervislik toitumine peredes taas normiks saaks," kirjutas Evelin Facebookis.

Tervisliku toidu promomine pole kerge

Aasta hiljem esitles Evelin oma kokaraamatut "Kingitud maitsed". Möödunud kuul ilmus Michelle Obama kokaraamat "American Grown: The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America" (Ameerikas kasvanud: Lugu Valge Maja köögi aiast ja aedadest üle Ameerika).

Lisaks kokaraamatule, mille pikkuski on mõlemal naisel peaaegu sama, Evelinil 272 lehekülge, Michelle’il 270, jagavad naised ka teadmist, et kurgi ja tomati tervislikkuse sõnumi jagamise eest võib nahutada saada.

Michelle alustas oma ametiaega sellega, et käskis Valge Maja tagahoovi üles kaevata ja sinna juurviljaaia rajada. Käed mullased, kõblas käes, oli pilt, mis levis USA esileedist üle maailma. Hamburgeri-dieediga harjunud ameeriklased leidsid aga, et esileedil pole õigust neile öelda, mida nende lapsed sööma peaks. Seejuures ei pidavat neil olema ka aega pliidi ees tervislikke toite vaaritada. Laste ja nende vanemate poolehoiu võitmiseks on proua Obama isegi popdiiva Beyoncé hoogsate rütmide saatel koos teismelistega puusi nõksutanud.

Kuigi võõrastel lastel, kes Valge Maja 102ruutmeetrist aeda hooldamas käivad, löövad silmad seemneid istutades särama, siis oma tütardes ta võitluskaaslasi ei näe. Küsimusele, kas tütred Malina ja Sasha on samuti aiandushuvilised, vastas ta populaarses hommikuprogrammis "Good Morning America" naerdes: "Loomulikult mitte! Aga Bo (perekoer) on minu semu."

Evelin lõi toitumisküsimusega tegelema hakates käed esmalt hoopis endale külge. Imedieediga kadusid lisakilod nagu võluväel ning edasi said järgemööda nahutada kõik toiduharud, mis vähegi ebatervislikke aineid kasutasid. Praeguseks on Evelini missiooniks saanud ökotoidu promomine. Sellega on ta ära pahandanud vaevu ots-otsaga kokku tuleva vaesema rahva, kellele on mahetoit liiga kallis.

Sarnaselt Michelle’iga on ka Evelinil oma aed, kuhu vahel ka tähtsaid riigikülalisi viiakse ning kus kasvavast Ärma köögis süüa valmistatakse –alates lihtsatest õunakookidest ja lõpetades roosiõieželeega.

Obama mustikakook ja Evelini kaheksajalad

Maalähedus, mida proua Obama saadab oma käed mullas pildiga ja Evelini eksootikale kalduvad maitseelamused on ka märksõnadeks, mida kumbki naine oma raamatus üllitab.

Michelle Obama raamat ei ole kokaraamat selle kõige otsesemas tähenduses, vaid on pigem raamat aiapidamisest läbi nelja aastaaja, millele lisatud esileedi enda õpetussõnad, kuidas ettetulevaid probleeme lahendada. "See on raamat aiandustraditsioonidest. Pole midagi paremat kui süüa seda toitu, mida sa ise kasvatanud oled. Pealegi maitsevad need juurviljad palju paremini kui poe omad. Ma tahtsin, et mu tütred sööksid rohkem juurvilju ja ma sain aru, et selleks, et nad seda tegema hakkaksid, peame me neid ise kasvatama," rääkis esileedi hommikuprogrammis.

Kirsiks tordil on retseptid, mis raamatu eri osasid ühendavad. Need sisaldavad lihtsaid koostisaineid, mida aias kasvatada saab ja ka kõige kehvemale kodukokale jõukohased on. Näiteks saab 24 eurot maksvast raamatust teada kevadsalati, brokolisupi ja mustikakoogi retsepti. Aga ka, kuidas valmistada rohelisi ube koos mandlitega, valge šokolaadi, kirsi ja porgandi küpsiseid. Raamatut illustreerivad pildid Obamade perest, sealjuures on esindatud ka perekoer Bo.

Evelini raamatu avab saatesõna presidendilt, millele järgneb autori jutustus raamatu saamisloost. Retseptid pärinevad kõikjalt üle maailma, muuhulgas ka Ärma talust. Esindatud on kuulsa Ärma leiva, kukeseenekastme, õunakoogi ja päikesesupi retseptid. Lisaks on raamatusse oma retsepte andnud Imre Sooäär, Kihnu memmed, Rain Pikand (aitas Evelini Welcome to Estonia märgi loomisel), Katrin Sangla, Beatrice, Janek Mäggi aga ka presidendipaari tütar Kadri Keiu.

"Võin julgelt öelda, et raamatus olevate retseptide järgi on kõik huvilised võimelised neid roogi ise kodus valmistama," kinnitas esileedi raamatuesitlusel. Hobikokad aga kurdavad, et viinamarjalehed, beebikaheksajalad, rohutoidulise lihaveise pähklitükk ja poroliha pole siiski kuigi laialt levinud.

Esileedide kokaraamatud

Evelin Ilves "Kingitud Maitsed"

Retsepte: 62

Lehekülgi: 272

Hind: 19,90 eurot

Mis presidendiproua raamatust saadava tuluga teeb pole avalikult täpsustatud.

____

Michelle Obama "American Grown: The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America"

Retsepte: 16

Lehekülgi: 271

Hind: ca 24 eurot.

Raamatust saadava tulu lubas esileedi annetada Rahvuspargi Fondi, mis toetab aiandusega tegelemist ja tervislikku toitumist.