Foto: Jaan Heinmaa
Lõunasöögi retseptid
15. mai 2023, 08:53

SINU UUS LEMMIK | Grill-lihakaste kiireks argipäevaks

Kui juhtub, et grillimine ei ole võimalik – näiteks kehva ilma või hoopis grilli puudumise tõttu, siis kasuta meie lihatööstuste grill-liha valikut nutikalt ja valmista üks väga maitsva lihakaste. Vali endale meelepärane maitsestus, aga soovitan kastmeks kasutada pigem tugevama ja tumedama grillkastmega liha ja jätta keefirimarinaadis tükid grillil või ahjus küpsetamiseks.

Valmistamise aeg
50 min
Kogus
4 portsjonit
Koostisosad
  1. 500 g maitsestatud grill-liha, nt veini-, mustika-, kirsi- vm marinaadis
  2. 2 keskmist sibulat
  3. 2 küüslauguküünt
  4. 1 pk (140 g) toorsuitsu peekonikuubikuid
  5. 3 dl vett
  6. 1 spl sojakastet
  7. 1 loorberileht
  8. 0,5 tl jahvatatud vürtspipart
  9. 0,75 dl vahukoort, soovi korral pohli või punaseid sõstraid serveerimiseks, soovi korral
Valmistamine
  1. Kui lihatükid on suured, lõika need 2-3 osaks ja need omakorda õhukesteks ribadeks või viilukesteks. Koori sibulad ja küüslaugud ning tükelda.

  2. Pane poti põhja peekonikuubikud ja kuumuta, kuni rasva hakkab eralduma. Lisa potti lihaviilud ning küpseta kõrgel temperatuuril mõni minut, sega sageli. Lisa sibulad ja küüslaugud ning kuumuta segades paar minutit, kuni sibul muutub läbipaistvaks.

  3. Lisa potti vesi, sojakaste, loorberileht ja vürtspipar. Lase keema tõusta ja hauta lihakastet poikvel kaane all umbes 30 minutit, kuni vedelikku on vähemalt kolmandiku võrra vähemaks keenud ja liharibad pehmed. Kui soovid, lisa kastme maitsele vahukoorega ümarust juurde. Kontrolli maitset ja kui vaja, lisa soola ja pipart.

  4. Paku kastme juurde keedetud riisi, kuumi kartuleid või kartuliputru. Sobiva lisandi jõuad valmis teha samal ajal, kui kaste potis podiseb. Serveerimisel võid kastmele puistata natuke hapukaid marju, näiteks pohli või punaseid sõstraid.

Edasi lugemiseks: