Kreeka salat grillitud baklažaanist

Foto: Panthermedia/Scanpix
Salati retseptid
12. veebruar 2023, 06:53

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kreeka salat grillitud baklažaanist (2)

Kui päike hakkab kõrgemalt käima, tuleb ka põhjamaalasel sealiha asemel köögiviljade kergus ja värskus uuesti meelde. Pakun täna välja ühe toreda vahemereliku roa, mida võib portsu külmikusse valmis Teha ja siis sel meistriteosel mitme päeva jooksul ja eri kooslustes end toita ja hellitada lasta.

Roog sobib ideaalselt nii eelroaks, kõrvalroaks, võiku katteks kui ka pasta kastmeks!

6-le

Vaja läheb:

  • 4 keskmist baklažaani (grillitud, sisu naha pealt välja kraabitud)

  • 4 küünt küüslauku, puruks pressitud

  • 4 spl extra-virgin oliiviõli

  • 1 spl vanemat tummisemat balsamico veiniäädikat

  • 200g ehtsat Feta juustu (kitse-ja/või lambapiimast - pudistatud peeneks)

  • 1 sidruni värskelt pressitud mahl

  • Maitseks hakitud värsket peterselli või koriandrit, värsket musta pipart

Tee nii:

Pese baklazhaanid korralikult sooja veega puhtaks ja pista kahvliga koor üleni auguliseks. Grilli 200C juures ahjus (või grillil) umbes tund aega, jahuta ning kraabi kogu sisu noa selja või lusikaga välja parajasse kaussi. Koored pane komposti.

Pressi küüslaugupressiga värsked puhastatud küüslauguküüned samasse kaussi, kus baklažaan juba ootab, pudista feta sinna peale, lisa oliiviõli (jäta kaunistuseks ka mõni piisk!) ja balsamico äädikas koos sidrunimahlaga.

Sega hoolega läbi, võid kasutada ka blenderit või saumikserit, ent ära lase päris püreeks – on hiiglama tore, kui seal on valged feta-tükid ja ka baklazhaani tekstuur on tunda oma ehtsas olekus.

Serveeri looma-või lambaliha või hoopis grillitud kala kõrvale, naudi omaette eelroana- mida võib ka hapusaiale määrida või paku endale ja armsatele väikesemõõdulise pastaga. Uhkelt universaalne, lihtne ja imeliselt maitsev roog, mis säilib külmikus hea mitu päeva, et sind oma erinevais rollides hullutada.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin