Foto: Jaan Heinmaa
Taimetoidu retseptid
8. veebruar 2023, 07:42

MAITSEV JA KAUNIS | Baklažaanipilaff

See on araabia köögist mõjutatud roog, kus magus, mõru ja vürtsikas loovad väga maitsva koosluse. Vürtsika harissaga maitsestatud baklažaan on õhulise riisi sees suurepärane asendus lihale. Kuivatatud aprikoosid lisavad magusust ja kurkum õrnalt mõrudat nüanssi, kenast kollasest värvist rääkimata. Natuke granaatõunaseemneid, hakitud mandleid ja petersellilehti peale ja su toit on nii maitsev kui ka kaunis.  

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
250 g Pikateraline riis
1 tk Suur baklažaan (u 450g)
1 tl Harissa
3 spl Õli
1 tk Suur sibul
1 tl Kurkum
7 dl Kuum vesi
1 tk Puljongikuubik
2 tk Kaneelikoor
Sool
100 g Kuivatatud aprikoosid

Valmistamine

1. Pane riis 5 minutiks külma vee sisse likku, vala vesi ära ja jäta loputatud riis ootele.

2. Lõika baklažaan suuremateks tükkideks. Vala peale 1 sl õli, lisa harissa ja sega läbi. Kuumuta poti põhjas 1 sl õli, vala baklažaanitükid potti ja kuumuta umbes 10 minutit, kuni tükid muutuvad pehmemaks. Sega aeg-ajalt. Tõsta pehmenenud tükid potist välja.

3. Vahepeal puhasta sibul ja haki peeneks. Kui oled baklažaani välja võtnud, lisa potti veel 1 sl õli ning prae selles sibul klaasjaks. Lisa kurkum ja kuumuta segades 1-2 minutit. Tõsta potti leotatud riis ja prae seda segades paar minutit. Vala kuum vesi osade kaupa juurde, pudista hulka puljongikuubik ja lisa kaneelikoored. Hauta kaane all umbes 15 minutit, kuni riis on pehmeks haudunud ja vedeliku endasse imanud. Kontrolli maitset ja kui vaja, lisa veidi soola. Tükelda aprikoosid jämedalt ja sega koos baklažaanitükkidega riisi hulka.

Serveerimisel puista igale portsjonile hakitud mandleid, granaatõunaseemneid ja värsket peterselli.