Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
27. jaanuar 2023, 10:09

NÄDALA KOOK | Tiramisukook vaarikatega

Hapukas vaarikamoos annab sellele kohvi ja likööriga immutatud koogile võrratu maitse. Õhuliste savoiardi küpsiste asemel on pehme biskviit. Kiirel ajal saab koogi valmistada ka poest ostetud tordipõhjaga. 

Koostisosad
PÕHI
4 tk Muna
1 tl Vanillsuhkur
1 dl Suhlur
2 dl Nisujahu
.5 tl Sool
3 spl Õli
Kakaopulber pealepuistamiseks
IMMUTAMISEKS
4 spl Kange kohv
1 tl Suhkur
2 spl Vana Tallinna liköör
TÄIDIS
250 g Mascarpone
1 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
3 dl Rõõsk koor 35%
VAARIKAMOOS
300 g Värsked või külmutatud vaarikad
0.5 dl Suhkur
1.5 spl Maisitärklis
1.5 dl Külm vesi

Valmistamine

1. Vaarikamoosi jaoks pane vaarikad potti (külmutatud marju pole eelnevalt sulatada vaja), lisa suhkur ja kuumuta 3-4 minutit. Siis lisa külma veega segatud maisitärklis ja kuumuta segades veel 2 minutit. Jahuta.

2. Kuumuta ahi 175 kraadini.

3. Põhja valmistamiseks eralda munavalged ja -kollased. Pane munakollased kaussi ja vahusta suhkrutega heledaks vahuks. Sega esmalt hulka jahu ja sool ning lõpuks õli. Vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks. Tõsta munavalgevaht munakollasevahule ja sega õrnalt läbi. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud 22 cm lahtikäivasse koogivormi. Küpseta põhja 25-30 minutit, proovi küpsust tikuga. Võta ahjust ja lase jahtuda.

4. Sega kohv likööri ja suhkruga.

5. Täidise tegemiseks hõõru mascarpone suhkru ja vanillisuhkruga pehmeks. Vahusta koor ja sega mascarpone’ga.

6. Lõika jahtunud koogipõhi kolmeks võrdseks kihiks. Pane alumine kiht koogialusele ja immuta kohviga. Määri peale pool vaarikamoosist ja neljandik mascarpone-täidisest. Pane peale kesmine põhjakiht, immuta ja kata ülejäänud moosi ja neljandiku täidisega. Pane peale kolmas põhjakiht, immuta ning kata tort pealt ja külgedelt ülejäänud mascarpone-kreemiga. Raputa peale kakaopulbrit.

7. Hoia paar tundi külmkapis.