Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
24. detsember 2022, 13:57

MAITSETE ADVENDIKALENDER 24 | Stolleni koogikesed

Stollen on kuulus rikkalik jõulusai Saksamaalt, millesse pannakse sageli ka martsipani. Saia asemel võib selle küpsetada koogina ja serveerida väikeste ruutudena.  Lisaks tainakihtide vahel olevale martsipanile annavad maitset rosinad ja kokteilkirsid.

Koostisosad
150 g Rosinad
0.75 dl Rumm
5 dl Nisujahu + rullimiseks
7 g Kuivpärm
1 spl Suhkur
0.25 tl Jahvatatud kardemon
0.25 tl Riivitud muskaat
0.25 tl Jahvatatud kaneel
1.5 dl Piim
2 tl Vanilliekstrakt
1 tk Keskmine muna
1 tk Värsklet riivitud sidrunikoor
100 g Kokteilkirsid
Õli
250 g Martsipan
100 g Tuhksuhkur + peale puistamiseks
75 g Või

Valmistamine

16-20 tk

1. Pane rosinad kaussi ja kalla peale rumm. Lase vähemalt 1 tund maitsestuda.

2. Mõõda suurde kaussi jahu, pärm, suhkur, vürtsid ja 1 tl soola. Kuumuta piim käesoojaks. Klopi vanilliekstrakt ja muna sooja piima hulka ning sega kuivainetega. Kummuta tainas jahuga üle puistatud lauale ja sõtku 8-10 minutit.

3. Kurna rosinad ja sõtku tainasse koos riivitud sidrunikoore ning jämedalt hakitud kirssidega. Pese kauss puhtaks ja määri õliga. Pane tainas kaussi, kata rätikuga ja lase 1-1,5 tundi kerkida. Taina võib panna ka ööks külmkappi.

4. Vooderda 20x 20 cm vorm küpsetuspaberiga. Kui tainas oli külmkapis, siis tõsta 1 tund enne toatemperatuurile. Lõika tainas jahusel laual pooleks ja rulli mõlemad tükid vormi suurusteks ruutudeks.

5. Tõsta üks tainaruut vormi põhja. Rulli martsipan tuhksuhkruga kaetud laual samuti vormi suuruseks ja tõsta vormi tainale.

6. Pane teine tainatükk martsipanile ja suru ääred tihedalt kokku. Kata vorm rätikuga ja lase 30 minutit – 1 tund kerkida.

7. Kuumuta ahi 180 kraadini. Küpseta 20-25 minutit kuni kook on pealt kuldpruun.

8. Lase 5-10 minutit seista. Tõsta vormist välja, aseta restile ja lase täiesti jahtuda. Lõika ruutudeks. Sulata või ja pintselda ruudud võiga, puista peale tuhksuhkrut. Lase 30 minutit seista, enne kui serveerid.