Foto: Jaan Heinmaa
Pille Enden täna 09:44
Ahjuõunad on suurepärane viis söögiks mitte just kõige paremate õunte ära kasutamiseks.  Selle vanaema kokaraamatust pärit magustoidu tegemiseks ongi kõige sobilikumad hapud õunad. Need on täidetud kondenspiimaga ja kaetud krõbeda riivsaiakattega. Küpsetamisel tuleks jälgida, et õunad pudruks ei küpseks, sest erineva sordi ja suurusega õuntel on küpsemisaeg erinev. 

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min
30 minutit + 20–30 minutit ahjus

Koostisosad
8 tk Keskmine õun
100 g Kondenspiim karamelliga
1 dl Suhkur
0.5 dl Riivsai
0.5 tl Jahvatatud kaneel
1 tk Väike muna
40 g Või
VANILLIKASTE
6 dl Piim
3 tk Muna
3 spl Suhkur
1 tk Vaniljekaun

Valmistamine

1. Pese ja koori õunad. Õõnesta südamik õiepõhja poolsest otsast välja nii, et õõnestusel jääks põhi alla.

2. Tõsta õõnsustesse lusikatäis kondenspiima. Sega suhkur, kaneel ja riivsai.

3. Pintselda õunad pealt lahtiklopitud munaga, pane igale õunale peale võitükike ja riputa üle riivsaiaseguga. Aseta ahjuplaadile.

4. Küpseta 200-kraadises ahjus 20‒30 minutit, kuni õunad on pehmed, aga ei lagune.

5. Valmista vanillikaste. Lase piim koos vanillikaunaga keema. Klopi munad suhkruga heledaks vahuks. Vala munavahule kloppides veidi kuuma piima. Vala segu uuesti kastrulisse ja kuumuta (ära lase keema tõusta, sest munavalge muutub tükiliseks), kuni kaste pakseneb. Lisa näpuotsaga soola.

6. Võta vaniljekaun välja, jahuta kaste ja serveeri ahjust võetud õuntega.