Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
18. november 2022, 09:26

NÄDALA KOOK | Šokolaadikook paksu beseekattega

Kui sa pimedas ajas midagi muud head ei leia, siis vähemalt küpseta täie südamerahuga šokolaadikooki. Väga hästi aitab! Selles koogis on küpsisepõhi kaetud täidlase šokolaadikreemiga, peale aga on laotatud paks beseekiht, mis vajab ahjukuuma vaid 1-2 minutit, et vahutipud jumet saaksid ja vaht ise natuke vahukommi meenutama hakkaks. Põhja ja täidise võid teha päev varem ja kooki külmkapis hoida. Beseekate määri peale ja küpseta vahetult enne serveerimist.

Koostisosad
PÕHI
200 g Digestiiv- või kaeraküpsised
0.5 dl Suhkur
90 g Või
TÄIDIS
300 g Tume šokolaad
70 g Või
4 dl Rõõsk koor 35%
BESEE
4 tk Muavalge
2 dl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur

Valmistamine

12 tk

1. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Purusta küpsised peeneks, sega hulka suhkur. Sulata või, vala küpsisepurule ja sega hoolikalt läbi. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud 22 cm koogivormi põhja ja umbes 1,5 cm kõrguselt ka äärtele. Küpseta 7-8 minutit, võta ahjust ja lase maha jahtuda.

2. Täidise jaoks tükelda šokolaad jämedamalt ja puista kaussi. Lisa samasse ka tükeldatud või. Lase vahukoorel potis keema tõusta, vala kuum koor šokolaadile-võile ja lase seista 5 minutit. Seejärel sega, kuni šokolaad on sulanud. Vala segu vormi küpsisepõhjale, lase jahtuda ja tõsta vähemalt 1 tunniks (või järgmise päevani) külmkappi.

3. Mõõda kaussi kõik besee ained. Vahusta 5 minutit, kuni suhkur on sulanud ja vaht on tihke ja läikiv. Tõsta vaht lusikaga koogile ja määri spaatliga laiali. Kuumuta ahi grillrežiimil 250 kraadini ja küpseta kook lühidalt, vaid umbes minuti jagu, kuni munavahu tipud saavad veidi värvi. Jälgi, et besee liiga ära ei kõrbeks, see peaks lihtsalt kuldpruuniks muutuma.