Foto: Jaan Heinmaa
Taimetoidu retseptid
3. detsember 2022, 12:09

MAITSETE ADVENDIKALENDER 3 | Siiruviirusaiad

Pehmed ahjusoojad saiakesed on alati vastupandamatud. Need siin on pealegi vahvalt triibulised, sest kahte värvi tainaribasid kokku keerutades saadki tiigritriibulised kakukesed. 

Koostisosad
3 dl Piim
25 g Pärm
1 dl Suhkur
0.5 tl Sool
6.5 dl Nisujahu
0.5 dl Kakaopulber
75 g Toasoe või
20 g Või määrimiseks

Valmistamine

13-15 tk

1. Soojenda piim käesoojaks. Murenda hulka pärm, lisa ka suhkur ja sool ning sega, kui pärm on lahustunud. Lisa vedelikule 3 dl jahu ja sega. Lisa veel 3 dl jahu ja sega pehmeks tainaks.

2. Jaga tainas pooleks. Lisa ühele poolele kakaopulber ja sega, kuni tainas on ühtlaselt pruun.  Lisa pool pehmest võist ja sõtku tainasse. Lisa teisele osale tainast 0,5 dl jahu ja ülejäänud või ning sõtku ühtlaseks. Kui tundub, et mõlemad tainad kleepuvad liialt taina külge, siis lisa supilusika kaupa jahu, aga arvesta, et mida pehmem tainas, seda õhulisem saiake. Seepärast ära satu jahu lisamisega hoogu. Kata tainakausid rätiga ja tõsta sooja kohta umbes 40 minutiks kerkima.

3. Puista tööpinnale veidi jahu ja rulli hele tainas lahti piklikuks plaadiks, mis on veidi väiksem kui küpsetuspaberileht. Rulli samamoodi lahti ka tume tainas ja tõsta heledale tainale. Lõika pikemast servast umbes 2 cm laiused ribad (13-15 tk), keeruta spiraaliks ja vormi ümaraks sõlmeks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata rätiga ja lase veel umbes 20 minutit kerkida.

4. Pintselda saiakesed sulatatud võiga ja küpseta 225-kraadises ahjus 10-12 minutit. Naudi ahjusoojalt.