Punased sõstrad. Arhiivipilt.

Foto: Aldo Luud
Hoidised
28. august 2022, 10:44

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Punasõstra želee – tõeline talugurmee (1)

Minu armas toidukunstnikust ja tublist doktorist kursusevend muutub iga kord tõeliseks suhkruvahuks, kui ta oma pimestava helepunase hõrgutisepurgi lauale võtab kanda. Ta keedab seda igal suvel hunnikute viisi, sest lihtne luksus ei kaota korduste arvust olenemata oma peene maitse hõrgutavat võlu. Aga ükskord võttis ta oma retsepti minuga jagada ja mina jagan seda täna rõõmuga ka teiega.

Vaja läheb:

  • 1kg puhastamata punaste sõstarde kohta

  • 1kg moosisuhkrut

  • 1 klaas vett

Tee nii:

Kalla madalasse paksu põhja ja laia suuga moosipannile või potti 1 klaas vett ning punased sõstrad koos rootsudega. Aja keema.

Kui juba piisavalt on mahla potti nõrgunud, hakka lisama suhkrut klaasi kaupa. Sega pidevalt ja tasa suure puulusikaga oma kallist keedust, et midagi põhja ei kõrbeks. Hoia tuli madalal.

Kui kogu suhkur on sulanud, keeda veel umbes 15 minutit, kuni kõik marjad on katki läinud ning oma nektari ja parima kraami potis oleva vedeliku sisse nõristanud.

Edasi pressi kogu kraam läbi peene metallsõela - nii et läbi pääseb vaid selge kaunis kirgaspunane neste.

Lase see purpurne mahl korraks uuesti keema ja kalla siis kuumadesse klaaspurkidesse.  Sule purgid kohe hoolikalt desinfitseeritud kaantega (ideaalne deso on 80 kraadine viin). Keera purgid tagurpidi ja lase neil kaas allapidi maha jahtuda.

Säilita külmas.

Naudi tugevamaitseliste juustude, jäätise või pannkookidega. Sellega saab isegi tordi ulmeliselt ilusaks kaunistada. Ja mis kõige vahvam - punasõstra želeed oskasid teha juba meie vaaremad.

Kui moosisuhkrut veel olemas polnud, tuli marjad lihtsalt kohe peale punaseks värvumist ära korjata ja hõrgutis valmis keeta - varasuvised sõstrad sisaldavad ise nii palju pektiini, et ka tavalise valge suhkruga tehtud želee tarretub jahtudes ise.

Kui aga seda peent maitsemoosi omale näiteks Prantsusmaalt mõnest gurmeepoest kaasa tahad osta, tuleb selle eest välja käia pea pool kuningriiki. Aga see ongi seda väärt - tõeliselt kuninglik mekk!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin