Beseerull

Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
1. juuli 2022, 10:45

NÄDALA KOOK | Beseerull maasikate ja pistaatsiapähklitega

Õhulise pealt krõbeda ja seest õige pisut nätske beseerulli täidises on koos kaks maitsvat komponenti - maasikad ja pistaatsiapähklid. No ja muidugi vahukoor ikka ka. Pistaatsiapähklite puhastamine on nokitsemist vajav töö, aga selle võib vabalt varem mõne meeldiva tegevuse, näiteks filmivaatamise, ajal ära teha. Kui ikka üldse ei viitsi, siis poes on saada kooritud ja ka kestadest puhastatud pähkleid. 

Koostisosad
BESEERULL
4 tk Munavalge
2.75 dl Peeneteraline suhkur
1 tl Maisitärklis
1 tl Valge veini äädikas
TÄIDIS
400 g Maasikad
1 spl Suhkur
3 dl Rõõsk koor 35%
1 tl Vanillsuhkur
PISTAATSIAPASTA
120 g Kooritud pistaatsiapähklid (u 2dl)
2 spl Tuhksuhkur
2 spl Vesi

Valmistamine

1. Kuumuta vesi kastrulis keemiseni, kalla sinna pistaatsiapähklid ja tõsta pliidlt ära. Lase 1-2 minutit seista ja kurna. Kalla köögirätikule, hõõru kestad lahti ja eemalda need.

2. Pane pähklid koos tuhksuhkruga saumikseri kannu või kombaini ja surista peeneks. Need ei pea olema päris peened, tükid võivad sisse jääda. Lisa vesi ja töötle ühtlaseks.

3. Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata ahjuplaat (25x35cm) küpsetuspaberiga.

4. Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Lisa vähehaaval vahustamist jätkates suhkur. Jätka vahustamist seni kuni saad tugeva, läikiva ja elastse vahu (8-10 minutit).

5. Lõpuks sõelu vahule maisitärklis ja nirista äädikas. Sega läbi või mikserda aeglasel kiirusel.

Määri vaht umbes 2 cm paksuse kihina ahjuplaadile. Pane ahju ja küpseta 18-20 minutit. Pealt peaks besee olema krõbe, alt võib olla katsudes vahukommilaadselt vetruv, kuid mitte pehme.

Võta ahjust ja lase 5 minutit jahtuda.

6. Sõelu tuhksuhkur küpsetuspaberile ja kummuta beseepõhi selle peale. Võta pealmine küpsetuspaber ära ja lase täiesti jahtuda.

7. 100 g maasikaid püreesta 2 sl suhkruga, 200 g haki jämedalt ning ülejäänud jäta kaunistamiseks.

8. Vahusta vahukoor vanillisuhkruga. Määri pistaatsiapasta ühtlaselt beseele, kuid jäta ühest lühemast küljest 2 cm vabaks.

9. Nüüd määri peale vahukoor, nirista koorele maasikapüree ja puista hakitud marjad. Keera besee ettevaatlikult paberi abil rulli nii, et täidiseta serv jääb väljapoole. Mässi küpsetuspaberisse ja pane 1 tunniks külmkappi.

10. Võta külmkapist ja kaunista maasikaviiludega. Serveeri kohe.