Heeringas sinepimarinaadis

Foto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
16. juuni 2022, 10:54

VANAKOOLI KALAPÄEV! Heeringas sinepimarinaadis

Kuumad tilliga keedetud värsked kartulid ja marineeritud heeringas on kooslus, mis paneb suu vett jooksma. See võrratu paar sobib ka suvisele peolauale, argieinest rääkimata. Heeringa marineerimine võtab mitu päeva aega, sest kõigepealt peab heeringas olema paar ööpäeva baasmarinaadis. Selles marinaadis võib ta seista lausa kuni kuu aega. Siis saab peale teha sinepi- või muu meelepärase maitsemarinaadi ja see maitsestumine võtab veel mõned tunnid. 

Koostisosad
2 tk Soolaheeringas (või 4 soolaheeringafileed)
BAASMARINAAD
3 dl Vesi
0.5 dl Suhkur
2 spl Äädikas 30%
2 tk Terapipar
1 tk Loorberileht
SINEPIMARINAAD
1 tk Sibul
0.25 dl Valge veini äädikas
0.5 dl Dijoni sinep
1.5 spl Suhkur
0.5 dl Rapsiõli
1 dl Hapukoor
Sool
Valge pipar

Valmistamine

1. Kui oled hankinud terved heeringad, siis lõika kalal kõht lahti ja eemalda sisikond. Lõika ära pea ja eemalda nahk. Lõika fileed luudelt ja eemalda hoolikalt luud. Heeringafileede puhul tõmba ära nahk.

2. Kõigepealt valmista baasmarinaad. Mõõda vesi, suhkur, äädikas, pipar ja loorber kastrulisse ning kuumuta keemiseni. Lase jahtuda.

3. Pane terved heeringafileed 20 minutiks külma vette likku. Tõsta kaussi või purki (või muusse klaas – või keraamilisse nõusse) ning kalla peale jahtunud marinaad. Pane peale raskus ja lase ööpäev külmkapis seista.

4. Võta heeringafileed marinaadist ja lõika väiksemateks 1 cm tükkideks. Pane marinaadi tagasi ja lase veel ööpäev seista. Nüüd on sul marineeritud heeringad, mida võid maitsestada erineval moel. Selles marinaadis võivad need külmkapis umbes kuu aega seista.

5. Sinepimarinaadi valmistamiseks koori ja haki sibul üsna peeneks. Sega äädika, sinepi ja suhkruga. Klopi vähehaaval hulka õli. Sega juurde hapukoor ning maitsesta soola ja pipraga. Sega kaste heeringatükkidega ja lase vähemalt 6 tundi maitsestuda.

6. Serveeri keedetud kartulite, hapukoore ja murulaugu või tilliga.