Küpsetised
3. juuni 2022, 12:57

NÄDALA KOOK | Rabarberi-vanillipirukas

Valmistusaeg 25 minutit + 30 minutit külmkapis + 40-45 minutit ahjus
Klassikaline pirukas mureda taina, vanillikreemi ja kevadiste rabarberitega maitseb alati hea. Vanillikreem annab pirukale mahlasuse ja tasandab rabarberi hapukust. 

Koostisosad
TAINAS
200 g Külm või
6 dl Nisujahu
1.5 dl Tuhksuhkkrut
Sool
2 tk Munakollane
2 spl Külm vesi
VANILLIKREEM
50 g Vanillikreemipulber
3.5 dl Piim
1 tl Vanilliekstrakt
RABARBERITÄIDIS
450 g Rabarber
1 dl Suhkur
0.75 spl Maisitärklis
1 tk Muna määrimiseks
1 spl Suhkur

Valmistamine

12 tk

1. Lõika külmkapist võetud külm või kuubikuteks. Haki jahu, tuhksuhkru ja soolaga noaga või töötle kombainis puruks. Lisa munakollased ja külm vesi ning töötle ühtlaseks.

2. Kummuta tainas lauale ja sõtku nii kaua kuni see on ühtlane, aga mitte rohkem. Lisa vajadusel rohkem vett, et tainas jääks elastne ja hästi rullitav.

3. Lõika 1/3 tainast ära. Keera mõlemad tainatükid toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.

4. Sega vanillikreemipulber ja 1 dl piima kausis ühtlaseks. Kuumuta ülejäänud piim kastrulis, kallla vanillisegu hulk hulka ja klopi vispliga ühtlaseks.

5. Kalla tagasi potti, lisa vanilliekstrakt ja kuumuta kuni kreem pakseneb. Kalla kaussi ja kata kilega, et nahk peale ei tuleks. Lase jahtuda.

6. Lõika rabarber 3-4 cm juppideks, sega suhkru ja tärklisega.

7. Kuumuta ahi 200 kraadini.  Rulli suurem tainatükk jahusel laual ristkülikuks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri peale vanillikreem ja lao peale rabarberijupid. Peale võib niristada ka rabarberist eraldunud mahla.

8. Rulli ülejäänud tainas lahti ja lõika ribadeks. Kaunista sellega pirukas, pintselda munakollasega ja puista peale suhkrut.

9. 40-45 minutit. Võta ahjust, lase jahtuda ja lõika tükkideks. Serveeri vanillijäätise või -kastmega.