Leivakate kala ja karulauguga

Foto: Jaan Heinmaa
Pille Enden 19. mai 2022 07:14
Kalast valmib vaid veerand tunniga maitsev määre, mis hommikul leiva katteks sobib, aga mida võib koos leivakrõpsudega peolaualegi suupisteks serveerida. Karulaugulehed annavad kalale mõnusa vürtsikuse, kuid selle asemel võib panna ka murulauku või hoopis tilli. 

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: kuni 20 min

Koostisosad
1.5 dl Valge vein
1 tk Šalottsibul
200 g Valge kala filee (koha, tursk vm)
200 g Kuumsuitsukala (nt tursk või hõbeheik)
50 g Külmsuitsukala (lõhe või forell)
4 spl Majonees
4 spl Hakitud karulauk või murulauk
Värskelt pressitud sidrunimahl
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Pane vein ja hakitud sibul kastrulisse ning kuumuta keemiseni. Pane potti 2-3 tükiks lõigatud nahata kalafilee ja kata kaanega.

2. Lülita pliidi kuumus välja ja lase 5 minutit seista. Kurna kala ja sibul, lase jahtuda.

'

3. Pane kala ja sibul kaussi või saumikseri kannu. Lisa külm- ja kuumsuitsukala tükid, veidi veini, majonees, karulauk ning maitseained. Töötle saumikseriga peenemaks, segu ei pea täiesti püreestama. Kui määre on liige tihke, lisa rohkem majoneesi.

4. Maitsesta sidrunimahla,soola ja pipraga. Serveeri suupisteks leivakrõpsude või röstitud saiaga, või leivakatteks.