Beseerull. Arhiivipilt

Foto: Unsplash
Küpsetised
10. aprill 2022, 09:47

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Beseerull toorjuustukreemi ja marjadega (+ valmistamise nipid!)

Ühes toredas kokakoolis ukrainlaste plaadipiruka tegemist juhendades läks jutt sujuvalt beseede tegemise nippidele. Selles on midagi, mida alati ei oskagi edasi anda. Kõiksugu õhulised hõrgutised pärmisaiadest munavahtudeni kätkevad endas alati midagi tabamatut. Saladust, mille võti ühele antakse ja teisele… antakse palju hiljem, kui ta ikka järjekindel jaksab olla.

Beseerulli tegemisel on targem kohe pika kogemusega professionaalide nõu kuulata, sest tavakokaraamatute juhistega on üsna lootusetu, et see õnnestuda võiks.

Tolle kokakooli jutuajamise käigus meenus, et kui presidentuuri aegu Hiiumaal Lauka põhikoolis külas käisin ja ühes ka kooli sööklat külastasin, sain suure sületäie ilusaid elamusi kooli koka tehtud imelistest hõrgutistest.

Jalutuskäigul tema kuningriigis sai käigupealt ka tema beseerulli nipid telefonimärkmikku üles tähendatud. Üsna omamoodi nipid tal mu meelest. Jagan neid täna teiega meeleldi!

Vaja läheb

  • 150 g suhkrut

  • 4 munavalget

  • 1 spl tärklist

  • 0,5 tl valge veini äädikat, tibake soola

Kreemile

  • 100 g maitsestamata toorjuustu

  • 150 g vahukoort

  • Maitse järgi suhkrut, näpuotsaga soola, vanilliseemneid või -pastat, tilk rummi või konjakit ja värskeid marju, toormoosi või hakitud pähkleid.

Tee nii

Kuumuta ahi maksimaalse kuumuseni – 270 °C. Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga kõrgemas anumas tugevaks vahuks, siis kalla suhkur vahu peale ja pane kauss kuuma vee vannile ning vahusta seal täispööretel väga tugevaks läikivaks vahuks.

Kasuta käsimikserit, nii tunnetad paremini tekstuuri ja konsistentsi. Lõpuks sõelu vahu sisse tärklis ja veiniäädikas ning vahusta veel paar minutit.

Kalla vaht ahjuplaadile, mis on kaetud küpsetuspaberiga, mis on omakorda määritud õliga ning üle puistatud jahuga (raputa liigne jahu maha!).

Nii saad besee pärast plaadilt kenasti kätte.

Tõsta vahuga plaat 5 minutiks tulikuuma ahju, seejärel alanda kuumus 150 kraadini ja lase tal küpseda seal 15 minutit. Seejärel lase beseel rahulikult maha jahtuda – kõige parem on ta jätta paokil uksega ahju kogu ööks. Vajadusel saab muidugi kiiremini ka, aga nii tuleb ideaalne tulemus.

Kreemiks vahusta vahukoor suhkruga ning sega ettevaatlikult kokku toasooja toorjuustuga. Maitsesta vanilje ja kange alkoholi või mõne essentsiga.

Sega hulga värsked marjad või toormoos ja/või hakitud pähklid ning keera besee küpsetuspaberi peal õrnalt rulli. Mähi küpsetuspaber talle ümber ja lase külmikus täiesti maha jahtuda. Serveeri ja tunneta õhulist õndsust!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

* Retsepti algse idee autor on Aimi Aromatova, Lauka põhikooli kokk Hiiumaalt.