Vanakooli hapupiimakook kardemoniga

Foto: Evelin ilves
Küpsetised
3. aprill 2022, 07:07

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Vanakooli hapukoorekook kardemoniga (1)

Viimasel ajal tunduvad vanad ja tuttavlikud toidud kutsuvamad mistahes peenest gurmeest. Toit on üks meie põhivajadusi ning hea ja tuttav toit üheks suurimaks baasturvatunde loojaks. Ta aitab meil lausa sedasama ülimat heaolutunnet loovat hormooni sünteesida, mida teeb ka võrratu intiimne läheduseplahvatus. Kuid ta võib ka sooja ning pehmet rahu luua. Nagu näiteks see vanakooli hapukoorekook, mida 40 aastat tagasi veel pea igas kodus teha osati. Jagan teiega täna üht kiiresti valmiva hommikukoogi põhiretsepti.

Vaja läheb

  • 2 muna

  • 100–150 g suhkrut (osa võib vaniljesuhkur olla)

  • 50 g võid, sulatatud

  • 250 g hapukoort (20–30%)

  • 1 tl peenestatud kardemoni ja/või vaniljet

  • 2 sl hakitud pähkleid või mandlilaaste

  • 180–200 g jahu

  • 1,5 tl küpsetuspulbrit

  • Vormi määrimiseks võid või spreiõli, mannat või kama või riivsaia

  • Kaunistuseks värskeid marju või pähklipuru või söödavaid lilli või lihtsalt tuhksuhkrut.

Tee nii

Hõõru munad suhkruga paksuks kreemiseks vahuks. Lisa sinna hulka sulatatud ja veidi jahutatud või, kardemon ja/või vanilje ning pähklid.

Seejärel sega sisse hapukoor ning lõpuks ettevaatlikult küpsetuspulbriga segatud jahu. Kalla taigen õlitatud/võitatud ja manna või riivsaiaga ülepuistatud lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit.

Lase jahtud ning kaunista ja naudi lihtsat maiust, mis sobib oivaliselt pühapäevasele hommikulauale!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

* Retsepti algse idee autor on Salme Masso