Küpsetised
12. detsember 2021, 12:08

MAITSETE ADVENDIKALENDER 12 | Luksuslik kõrvitsa-fetapirukas

Feta, oliivide ja päikesekuivatatud tomatite kooslusega ei saa vist midagi viltu minna, pealegi on klassikalisest vahemerelisest pirukatäidisest vist võimatu tüdineda. Selles retseptis lisavad muskaatkõrvitsaviilud ka mahlasust ja mahedust. Väiksemas, 20 cm läbimõõduga vormis saad toredalt kõrge piruka, aga võid kasutada ka suuremat, näiteks 26 cm vormi. Sellisel juhul on küpsetusaeg 10–15 minutit lühem.

Koostisosad
TAINAS
3,5 dl Jahu + rullimiseks
0,5 tl Sool
0,5 tl Suhkur
150 g Külm või
6 spl Külm vesi
TÄIDIS
400 g Muskaatkõrvits
100 g Päikesekuivatatud tomatid õlis
100 g Kivita mustad oliivid
150 g Feta
5 tk Tüümianioks
4 tk Muna, suurus M
200 g Hapukoor 10%
0,5 tl Sool
0,5 tl Purustatud must pipar

Valmistamine

8 tk

1. Taina tegemiseks sega kausis jahu hulka sool ja suhkur, riivi jämeda riiviga juurde külm või ja lisa ka 6 sl külma vett. Sega kõik kiirelt tainaks, suru lapikuks kettaks ja mähi toidukilesse. Tõsta vähemalt tunniks ajaks külmkappi, et tainast oleks lihtsam lahti rullida.

2. Täidise jaoks puhasta ja koori kõrvits ning lõika õhemateks viiludeks. Nõruta opäikesekuivatatud tomatid õlist ja lõika kääridega väikesteks tükkideks. Tükelda oliivid jämedalt. Murenda feta tükikesteks. Rebi tüümianilehekesed varte küljest. Klopi munad koos hapukoorega lahti ning maitsesta soola ja pipraga. Ära soolaga liialda, sest soolasust tuleb juurde ka oliividest ja fetast.

3. Vooderda 20 cm läbimõõduga lahtikäiva pirukavormi põhi ja serv küpsetuspaberiga või määri võiga. Puista tööpinnale veidi jahu, poolita tainaketas. Rulli üks pool ümmarguseks ja tõsta vormi põhjale. Teine pool rulli umbes 32 cm pikkuseks ja vormi serva kõrguseks ribaks ning suru tugevalt vastu serva.

4. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Sega poole muna-hapukooresegu hulka tomati- ja oliivitükid ja tüümianilehekesed ning vala vormi. Tõsta peale kõrvitsaviilud ja vala üle järelejäänud muna-hapukooreseguga. Küpseta pirukat alumisel siinil 70–75 minutit. Lase pärast ahjust väljavõtmist umbes 10 minutit jahtuda, seejärel eemalda vormirõngas ja lõika pirukas tükkideks.