Supiretseptid

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Soojendav sügisene köögiviljasupp 

Evelin Ilves, 17. oktoober 2021 07:51

Arhiivipilt

Foto: Unsplash

Kuna tasapisi hakkavad ööd külmaks ja hommikud kargeks muutuma, tekib isu millegi värvilise ja soojendava järele. Alati rahuldavad selliseid isusid kõiksugu maa all kasvavad juurikad ning mugulad, aga täna jagan teiega üht natuke nüansirikkamat, aga imelihtsat retsepti rohelistest köögiviljades ja soojendavatest vürtsidest.

(3-4-le)

  • 2 selleri vart (hakitud)

  • 1 suur mugulsibul (hakitud)

  • 1 roheline paprika (hakitud)

  • 1 keskmine nuikapsas (jämedalt riivitud)

  • 5 suurt peotäit värsket spinatit (või 5 „kuuli” külmutatuna) (hakitud)

  • 2-4 küüslauguküünt (terved)

  • 1/2 tl kardemoni

  • 1/2 tl ingveri pulbrit

  • 1/2 tl jahvatatud kuminit (vürtsköömen)

  • 1 tl kuivatatud münti (või peotäis värsket)

  • 1liiter vett

  • praadimiseks kookosõli või võid 2+ spl

  • (soovi korral 2 spl vahukoort või kookospiima)

  • meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart

  • värskeid ürte kaunistamiseks ja maitsestamiseks – mis meeldib.

 

Kuumuta pannil kookosõli  või või ja lisa sinna hakitud sibul. Lase tal madalal kuumusel klaasjaks muutuda, seejärel lisa riivitud nuikapsas, nüüd võid tõsta ka pisut kuumust, ent ära maksimumini mine.

Mõne minuti pärast lisa pannile ka maitseained: kardemon, ingver ja jahvatatud kumin. Lase neil seal mõnuleda.

Samal ajal lase potis vesi keema ja lisa sool (võid alguses köögiviljade hautamiseks võtta 1,5 l vett ja hiljem osa vedelikku (0,5 l jagu!) kõrvale panna, et püree paksust timmida).

Pane keevasse vette hakitud seller, paprika ja spinat. Kuumuta keemiseni ja lisa potti ka kogu panni sisu.

Hauta madalal kuumusel kaane all köögiviljad pehmeks (u 10-15 min). Seejärel keera kuumus maha ja lisa supile terved küüslaugu küüned - toores küüslauk annab roale toreda kontrastse noodi. Nüüd vala supp blenderisse või püreeri saumikeriga mõnusalt siidiseks!