Pille Enden 12. november 2021 09:48

Pehme ja kohev kook on sügisestest marjadest hapukas ning mõnusa mandlimaitsega, mis tuleb mandlilaastudest ja ekstraktist. Koogi sisse passivad nii pohlad kui ka jõhvikad. Küpsetada võib nii neljakandilises kui ka ümmarguses 26 cm lahtikäivas vormis.

Koostisosad

  • 3 dl nisujahu

  • 0,75 tl küpsetuspulbrit

  • 0,5 tl soodat

  • 0,25 tl soola

  • 6 sl pehmet võid

  • 1,5 dl suhkrut

  • 2 tk suurt muna

  • 1 tl vanilliekstrakti

  • 1,25 tl mandliekstrakti

  • 1,5 dl hapukoort

  • 2 sl piima

  • 4 dl jõhvikaid või pohli

  • Võid vormi määrimiseks

Mandlikate

  • 3 sl pehmet võid

  • 0,75 dl suhkrut

  • 5 sl nisuhaju

  • 3 tilka mandliekstrakti

  • 1 dl mandlilaaste

Glasuur

  • 0,75 dl tuhksuhkrut

  • 1,5 tl piima

  • 1 tl mandliekstrakti

Valmistamine (16 tk)

1. Kuumuta ahi 175 kraadini. Sega jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool.

2. Vahusta pehme või suhkruga. Mikserda hulka munad, vanilli- ja mandliekstrakt.

3. Sega pool kuivainetest või-munavahu hulka. Mikserda hulka hapukoor ja 2 sl piima. Klopi sekka ülejäänud kuivained ja sega lõpuks marjad.

4. Kata 23 × 23 cm ahjuvorm küpsetuspaberiga ja määri paber võiga. Vala tainas vormi ja silu pealt. Katteks sega või, suhkur, jahu ja mandliekstrakt. Lisa mandlilaastud ja sega läbi. Tõsta saadud mass võimalikult ühtlaselt tainale.

5. Küpseta 25–30 minutit. Torka tikk koogi keskele, kui see väljub puhtana, on kook küps. Võta ahjust ja tõsta koos paberiga vormist välja jahtuma.

6. Sega glasuuri ained ja nirista jahtunud koogile. Kui glasuur on liiga vedel ja valgub laiali, lisa rohkem suhkrut.