Šašlõkk sea sisefileest.
Foto: Marten Johan ToomitsSAMM-SAMMULT | Sea sisefilee šašlõkk kuivmarinaadis sooja sibula-tomati salatiga (2)
Tagumine aeg on hakata oma niigi vähenenud toidukogust üle vaatama, et oleks veelgi vähem kaloreid.
Ja kuna liha mulle meeldib, siis seekord teeme väherasvast sea sisefileed. Retsept ise hiiglama lihtne.
HAKKAME PEALE. Esmalt läheb vaja liha, sibulaid ja maitseaineid.
Foto: Priit ToomitsVAJA LÄHEB:
sea sisefileed
palju sibulat
koriandrit
küüslauku
tšillit
soola
No ja näpuotsakesega ka suhkrut.
Need komponendid on siis lihasse puutuvad. Salati osa vaata altpoolt – või oma peenra pealt.
LIHA PUHTAKS. Lõikame ära kelmed, aga mitte rasva.
Foto: Priit ToomitsTEE NII:
Aga nüüd tööle – seafileel kelme maha. Fileel on ka natuke rasva küljes, seda ma ära ei võtnud, mingi hää asi, mis maitset annab, peab ometigi alles jääma.
Kui kelme maas, siis lõika liha u 3 cm jämedusteks viiludeks. Maitsesta soola, tšilli ja vähese suhkruga. Sibulad viiluta õhukesteks ratasteks või poolratasteks. Lao liha vaheldumisi sibulaga kaussi ja pane peale kerge raskus. Lase seista üle öö.
MARINEERIME SIBULAGA. Ja nüüd ööseks seisma.
Foto: Priit ToomitsKAKS VARRAST, MITTE ÜKS. Mul sattus küpsetamise päevaks see väga vihmasajune ilm, tuul oli ka selline, et kase ladvad käisid vastu maad… Ja nagu selgus, oli kallis kaasa suvilas grillile juba talvepuhkuse sebinud.
Nii et jahh, tuleb koduköögi ahjus „grillida“. Leian kapist puust vardad ja leotan neid umbes tunnikese vees, et nad esimese kuumuse peale kohe põlema ei läheks.
Ajan lihatükid kahe varda otsa – miks kahe? Sest puitvardad sunnikud on ümarad ja kui vaja liha keerata, siis ümara toika otsas ei allu grillitav dressuurile.
KAKS VARRAST SISSE. Nii saab liha paremini pöörata.
Foto: Priit ToomitsAsetan klaasist ahjupanni põhja veel natuke viilutatud sibulaid ja liha nende kohale, aga nii, et vastu vormi põhja ei puutuks. Ahi 250 kraadi peale, pöördõhu ja grilli programmile. Sisefilee on nii pehme ja hõrk lihas, et seda tuksi keerata on väga lihtne – kipume üle küpsetama.
Pigem võta see ahjust välja siis, kui on veel seest natuke toores (roosa, nö meedium) ja lase siis fooliumi all 7 minutit seista ja järele küpseda omaenese kuumuses.
Ja nüüd tähtis nipp! See teeb tuleviku palju lihtsamaks – kui kasutate klaasist ahjunõud nagu mina ... Ja olete selle ahjust välja võtnud, liha järelküpsema pannud. Ahjunõu aga ettevaatlikult sokutanud kraanikaussi … Jumala pärast ärge laske talle pahinaga kraanist külma vett peale! Uskuge mind, kui seda teete, siis peate kallile abikaasale päris pikalt selgitama, et olen out ja kogemata jne.
VÕTAME MISKIT PEENRALT. Näiteks tomateid ja küüslauku.
Foto: Priit ToomitsNÜÜD NATUKE ROHELIST. Nii, salat. Kasvuhoonest sain „Härjasüdame“ tomateid, peenralt veel paar punast sibulat, küüslauk on mul ka enese kasvatatud. Kõik aedviljad lõikan noaga suuremateks sektoriteks ja panen pannile vähese taimse õliga. Kui korraks on kuum läbi käinud, siis lisan ka sutsuke Teriyaki kastet, küüslaugu rattad, tilli õied ja natuke koriandrit. Minutike veel kuuma ja valmis ta ongi.
Et maitse nii väga lihtne ei oleks, siis serveerimisel riputan peale veel jahvatatud tšillit.
Nii lihtne ja kiire see roog saigi.
Olgem hoitud ja pangem õlg alla!
SALAT PANNILE! Aga mitte kauaks, et päris pehmeks ei läheks.
Foto: Priit Toomits
Kommentaarid