Mahedad toortatraga kapsarullid

Foto: Kristi Rebane
Retseptid
7. september 2021, 08:54

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta septembrinumbris. 

ARGINE SUPERTOIT | Mahedad toortatraga kapsarullid

Too klassikalisele riisi-hakklihatäidisele vaheldust ja rulli kodumaise kapsa vahele hoopis hakklihaga segatud toortatart. Erinevateks maitsenüanssideks katseta täidises segahakkliha asemel ka kana- või kalkunihakklihaga. Taimseid rulle saad valmistada aga sama koguse praetud sojahakkmassiga. Rullid on maitsvad ka järgmisel söögikorral üles soojendatuna. 

Vaja läheb (kuuele):

●      1 väiksem peakapsas

●      1 dl toortatratangu

●      1 suur sibul

●      3 küüslauguküünt

●      400 g meelepärast hakkliha

●      soola-pipart

●      praadimiseks õli

●      3 sl võid

●      serveerimiseks maitserohelist ja hapukoort

 

Valmista kapsarulle nii:

1. Lõika kapsalt juurikas koonusekujuliselt välja, jättes ülejäänud kapsapea terveks.

2. Keeda kapsast ohtras vees ja eemalda kahe kahvli või tangide abil järjest väliseid lehti, kui need on poolpehmeks keenud. Jäta lehed nõrguma.

3. Patsuta kapsalehed kuivemaks ja lõika leheroots terava noaga õhemaks, et rulle oleks kergem keerata. Jäta lehed ootele.

4. Loputa toortatratang sõelal külma vee all ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Loputa uuesti sõelal vee all ja jäta ootele.

5. Koori ja haki sibul ning küüslauk.

6. Prae sibul rasvaines klaasjaks.

7. Lisa pannile hakkliha ja pruunista see kõrgel kuumusel jumekaks, lisa küüslauk, sega läbi ning tõsta pann tulelt. Hakkliha ei pea olema läbi praetud, lihtsalt siit-sealt pruunistunud, et rullid maitsekamad tuleksid.

8. Sega hakkliha toortatraga ja maitsesta julgelt soola-pipraga.

9. Tõsta kapsalehe rootsupoolele 2−3 sl täidist. Tõsta mõlemad leheääred täidisele ja rulli leht kokku. Valmista nii kõik rullid ja lao tihedalt küpsetusvormi.

10. Tõsta kapsarullidele pisikesi võitükikesi ja küpseta 200 kraadi juures ilma pöördõhuta 45 minutit, kuni kapsarullid on pealt jumekad. Serveeri hapukoore ja maitserohelisega.

Aega läheb 1,5 tundi!

Kapsarulle võib ka külmutada!

Soovi korral võid jahtunud kapsarulle sügavkülmutada ja mõneks hilisemaks toidukorraks jätta. Sulatamiseks tõsta rullid tavakülmkappi ja soojenda sulanud rulle kas pannil praadides või mikrolaineahjus. Teise võimalusena võid külmutatud rullid panna otse kuuma praeahju.

Põnevaid fakte kapsa kohta

  • Kapsapea on botaaniliselt hoopis pung.

  • Tänu ilmastikukindlusele kasvatatakse kapsast isegi polaarjoonest põhja pool.

  • Maailmas kasvatatakse üle 400 kapsaliigi.

  • 2012. aastal jõudis üks Ameerika Ühendriikides Alaskal kasvanud kapsas suurima kapsana Guinnessi rekordite raamatusse, kaaludes lausa 62,71 kg.