Foto: Louis Hansel/Unsplash
Evelin Ilves 30. mai 2021 07:11

Aasia gastronoomias öeldakse, et mõru maitse kuulub just maksaga kokku. Kui energiad appi võtta, siis mõru toetab keha meridiaanide süsteemis mõeldes maksa energiat. Kõige parem aeg sellele teemale tähelepanu pöörata on kevad – uue ärkamise ja virgumise aeg. Kevadised mõrud hõrgutised on näiteks karulauk ja võilill, aga ka kõik muu värske roheline.

Jagan teiega täna üht võrratut mõnusalt mõrumaitselist ja kevadiselt kerget salatiretsepti, mis sisaldab palju C-vitamiini ja väga vähe kaloreid, samas paraja hulga kiudained, mida meie kõhubakterid ootavad.  Kamaluga minraale ja teisi mikrotoitained saab selle salatiga samuti. Ja rida teisi maitseid jääb veel mõneks ajaks sinu keelele meelel hõljuma....

 

Tai stiilis pomelo (greipfruudi) salat krevettidega (3 -le)

 

Vaja läheb

  • 1 pomelo (või 2 greipi)

  • 1,5 spl tai kalakastet (Fish Sauce)

  • 1-2 spl palmisuhkrut

  • 1,5 spl tamarindi pastat

  • 1-2 spl laimimahla (kui pool laimi, teine pool kasuta kaunistuseks)

  • 6 suurt värsket krevetti või peotäis väikseid (saab ka ilma)

  • 2 spl röstitud sibulat või shalotte ( 1 suurem sibul või 4 shalotti)

  • 1 spl röstitud küüslauku (4-5 küünt)

  • 1 spl kuivatatud väikseid tai krevette (saab ka ilma)

  • 1 spl röstitud kookoslaaste/riivitud kookost

  • Head õli röstimiseks ja kastmele (seesamiõli, oliiviõli, pähkliõli või mis meeldib)

  • Röstitud maapähkleid kaunistuseks (saab ka ilma)

  • Serveerimiseks soovi korral 1 pea rooma (või muud meeldivat tugevama lehega rohelist) salatit.

 

Tee nii:

Kui sa ei kasuta juba poest ostetud valmis röstisibulat ja -küüslauku, kuumuta ahi 200 C-ni, haki sibul ja küüslauk peeneks, pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, piserda peale pisut seesamiõli nin rösti kuldpruuniks. Jahuta.

 

Koori pomelo/ greibid, puhasta hoolega kelmetest ning murra (pomelo) või haki (greip) suupärasteks tükkideks.

 

Seejärel vala kalakaste, tamarindi pasta ja palmisuhkur pannile ning kuumuta madalal tulel kuni suhkru sulamiseni. Seejärel lisa pannile laimimahl, sega ja maitse tulemust. Lisa juurde laimi või kalakastet või palmisuhkrut just nii palju, et maitse saaks sinu perele sobiv. Pane kõrvale jahtuma.

 

Teisel pannil prae kiiresti supilusika täie oliiviõliga krevetid mõlemalt poolt krõbedaks. Vähem on parem siinkohal – ära kõrveta ega hauta, sest mereannid muutuvad liigsel töötlemisel kummiseks ja tihkeks!

 

Nüüd on aeg segada suuremas kausis omavahel pomelo, röstitud sibul, küüslauk, kookos ja krevetid. Piserda üle kastmega ning sega eriti õrnalt läbi. Serveeri soovi korral rohelisel salatipadjal (aga ka ilma on suurepärane) ning kaunista õhukeste laimiviilude ning maapähklitega. Puhas nauding!

 

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin