Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
21. mai 2021, 11:07

NÄDALA KOOK | Saia-kohupiimavorm rabarberiga

Klassikalisele saiavormile annab vunki hapukas rabarber. Erakordselt mahlane vorm ei vaja lisaks enam midagi, kuid mahla, piima või koorega serveerimine on soovi korral siiski sobiv. Saiavorm on hea võimalus tahkuma kippuvat saia ära kasutada ja nii toiduraiskamist vähendada. 

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
30 minutit + 40–45 minutit ahjus

Koostisosad
400 g rabarberit
2 dl suhkrut
3 dl piima
3 dl 35% rõõska koort 
1 tl vanillsuhkrut
3 suurt muna
1 munakollane
250 g saia
35 g võid
200 g kohupiima
3 sl tuhksuhkrut + pealeraputamiseks

Valmistamine

1. Koori rabarberid ja lõika 1–2 cm tükkideks. Pane potti, lisa põhja veidi vett ning 0,5 dl suhkrut. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja hauta 5–7 minutit või kuni rabarber hakkab pehmenema.

2. Pane piim ja koor kastrulisse, lisa näpuotsaga soola ja vanillisuhkur ning kuumuta keemiseni.

3. Klopi munad, munakollane ja suhkur lahti. Lisa segades hulka soe piima-kooresegu.

4. Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri saiaviilud võiga. Sega kohupiim ja tuhksuhkur.

5. Pane ahjuvormi põhja kiht saiaviile, määri peale kohupiim ja pane pool rabarberist. Siis pane uuesti saiaviilud ja rabarber ning kalla peale kooresegu. Lase 30 minutit seista.

6. Pane vorm suuremasse ahjuvormi ja kalla sinna nii palju kuuma vett, et see ulatub vormi poole kõrguseni. Küpseta 40–45 minutit, kuni munasegu on pealt kalgendunud ja kuldne. Lase 10 minutit jahtuda, puista peale tuhksuhkrut ja serveeri.