Vürtsikas bataat maapähklivõi kastmesFoto: Taimne Teisipäev
Vegan toidud
27. aprill 2021, 08:16

TAIMNE PÄEVARETSEPT | Vürtsikas bataat maapähklivõi kastmes

Proovi kreemise ja vürtsika maapähklikastmega ahjubataati, mis toob argipäevaõhtusse särtsu. Roog valmib 50 minutiga ning sellest saab 4 portsu. 

Vaja läheb

Maapähklivõi kaste:

  • 1/2 tassi kreemjat maapähklivõid
  • 1/4 tassi tamarit või sojakastet
  • 3 spl õunasiidriäädikat
  • 2 spl vahtrasiirupit
  • 1 tl värsket ingverit, riivitult
  • 2 pressitud küüslauguküünt
  • 1/4 tl punase paprika helbeid
  • 2 spl vett

Röstitud köögiviljad:

  • 2 kooritud ja tükeldatud bataati lõigatud 2-3 cm x 1 cm tükkideks
  • 1 punane paprika, puhastatult ja viilutatult
  • 2 spl kookosõli või oliiviõli
  • 1/2 tl vürtsköömnepulbrit
  • maitse järgi soola

Riis ja garneering:

  • 1,5 tassi jasmiiniriisi või pruuni pikateralist riisi
  • 2-3 vart rohelist sibulat, tükeldatult
  • peotäis koriandrit
  • peotäis purustatud maapähkleid
  • Sriracha kaste kõrvale (valikuline)    

Valmistamine:
1. Eelkuumuta ahi 220 kraadini.

2. Suurel küpsetusplaadil kata bataadikuubikud kookosõli, köömnepulbri ja soolaga ning paiguta need plaadil nii, et nad ei puutuks kokku.

3. Teisel küpsetusplaadil sega omavahel läbi paprikaviilud kookosõliga ja veidikese soolaga.

4. Rösti bataati ahju keskosas umbes 35 minutit. Kui pool ajast möödas, pööra bataaditükid ümber. Paprikaga plaat pane ahjus kõrgemale ja rösti umbes 20 minutit, ka neid poole peal pöörates. Köögiviljad peaksid olema pehmed ja veidi pruunikad.

5. Sellel ajal kui köögiviljad on ahjus, keeda riis. Loputa riis sõelal ning pane see potti 2 tassi veega. Lase veel keema tõusta, lase sel 5 min keskmisel kuumusel podiseda, seejärel kata pott kaanega ja keera kuumus madalaks. 8 minuti pärast keera kuumus maha ning lase sel mõned minutid seista. Kui kasutad pruuni riisi, lisa veidi rohkem vett ning keeda riisi 8 min kauem. Maitsesta riis soolaga.

6. Kastme valmistamiseks vispelda kausis kokku kõik selle koostisosad. Kui kaste on liiga paks või vürtsikas, võid lisada juurde supilusika haaval vett.

7. Aseta riis ja köögiviljad kaussi, nirista peale kastet ning garneeri rohelise sibula, koriandri ja maapähklitega.