Jäine pasha Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetamata magustoidud
26. märts 2021, 09:34

NÄDALA MAIUS | Jäine pasha

Külmutatud pasha on hea vaheldus tavapärasele nõrutatud pashale ega nõua spetsiaalset vormi. Kuigi enne ainete kokku segamist peaks kohupiima siiski sõelal nõrutama, kui see on pehme või vesine, et pasha jääks kreemine. Kirsikaste annab mõnusa maitselisa ja seda võib juurde serveerida ka soojana.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min
30 minutit + 30 minutit leotamiseks +3 tundi sügavkülmas

Koostisosad
500 g Kohupiim
3 spl Kirsimahl või -liköör
100 g Kuivatatud jõhvikad
1 tk Vanillikaun
2 dl Piim
2 dl Suhkur
4 tk Munakollane
2 dl Hapukoor
75 g Sulatatud või
100 g Tume šokolaad
50 g Valge šokolaad
80 g Kooritud pistaatsiapähklid
KIRISIKASTE
350 g Külmutatud kirsid
0.5 dl Kirsimahl
1 dl Suhkur
2 tl Maisitärklis

Valmistamine

1. Kui kohupiim on pehme, siis pane marliga kaetud sõelale, keera marli peale, aseta peale raskus ja lase 1-2 tundi kuivamaks nõrguda.

2. Pane jõhvikad kirsilikööri või -mahla 30 minutiks likku.

3. Poolita vanillikaun, eemalda seemned ja pane koos vanillikaunaga piima sisse. Kuumuta piim koos suhkruga peaaegu keemiseni. Kuumuta segades kuni suhkur on sulanud. Sega veidi piima munakollastele ja vala see ülejäänud piima hulka. Pane kastrul tagasi pliidile ja kuumuta segades kuni segu pakseneb. Lase täiesti jahtuda. Võta vanillikaun välja.

4. Sega kohupiim, hapukoor ja piima-munasegu. Sega hulka sulatatud või.

5. Haki šokolaadid ja pähklid. Sega koos jõhvikatega kohupiimamassi hulka.   Pane väikestesse vormidesse või tassidesse ja vähemalt 3 tunniks sügavkülma.

6. Pane kirsid, apelsinimahl ja suhkur kastrulisse. (külmutatud kirsse pole eelnevalt sulatada vaja). Keeda kuni kirsid pehmenevad. Töötle saumikseriga püreeks. Pane tagasi kastrulisse ja kuumuta keemiseni, lisa vähese külma veega segatud maisitärklis ja kuumuta, kuni kaste pakseneb ja muutub klaariks. Lase jahtuda ja töötle soovi korral saumikseriga püreeks.

7. Lase pashadel vormides veidi pehmeneda (nt külmkapis), kummuta taldikutele ja serveeri kastmega.